Дариха модерни инсулинови помпи на деца от Варна

Три деца с диабет от Варна получиха инсулинови помпи от най-ново поколение. Те са дарени по проект на асоциация „Докосни дъгата".

от Петър Дойкински
16:31, 26.11.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Никол е само на 3 години. Преди няколко месеца родителите й разбират, че страда от диабет. Новата инсулинова помпа ще спести на детето стреса от всекидневното инжектиране на инсулин.

Мария Генчева, майка на Никол: Най-важната стъпка в борбата, най-важната стъпка в бъдещото й развитие, защото това е начин на живот вече.

Съвременният стандарт изисква всички деца с диабет под 7-годишна възраст да имат инсулинови помпи. Здравната каса плаща за два модела, които не са подходящи за малки деца. Дарените обаче са най-ново поколение.

Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника - УМБАЛ „Св. Марина" - Варна: Тази е помпата, която влиза в така наречената затворена система, която очакваме. Така че разликата е както между стар модел автомобил и нов модел с всички екстри.

Инсулиновите помпи, дарени по проекта на Асоциация "Докосни дъгата", вече са 25.

Д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата": Даваме шанс за по-добър живот на децата с диабет. Даваме шанс за по-добър живот за родителите и най-вече за майката.

У нас броят на децата с диабет до 5-годишна възраст се увеличава.

Според лекарите, тревожната тенденция се дължи най-вече на обездвижването и нездравословния начин на хранене.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евакуират над 6000 домакинства заради пещерен огън в Калифорния
Евакуират над 6000 домакинства заради "пещерен огън" в Калифорния
Просрочените задължения на Топлофикация София са общо 756 млн. лв.
Просрочените задължения на "Топлофикация София" са общо 756 млн. лв.