НОВИНИ

Туроператори от Русе не одобряват идеята за покачване на минималната застраховка

Туристическите агенции в Русе не са съгласни с идеята на Министерството на туризма за увеличение на застраховката " Гражданска отговорност на туроператори". Малките фирми предричат фалит.

bnt avatar logo
от Венета Николова
16:19, 26.11.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Министерството на туризма започна дебат за повишаване на минималната професионална застраховка на туроператорите. Тя се сключва задължително и предпазва клиентите при неплатежоспособност на туристическата агенция. Според министерството, темата е актуална след фалита на „Томас Кук". А според русенските туроператори няма нужда от това повишение.

Изабелла Димитрова управлява една от най-големите агенции в града, която обслужва предимно с автобуси между 3 и 5 хиляди клиенти годишно.

Изабелла Димитрова - управител на туристическа агенция: Към момента плащаме над 1000 лв. такса, но не би било добре да се увеличава прекалено много, защото това рефлектира върху всички такси, които трябва да плати клиентът и вместо да ни облекчат, ще се създаде по-голям проблем за туроператорите.

Според Изабелла Димитрова неминуемо ще се покачат и цените на туристическите пакети. А прогнозите на по-малките туристически фирми са, че много от тях ще фалират.

Светослава Шилкова - управител на туристическа агенция:

Аргументът на Министерството на туризма за повишаване на минималната застраховка е, че туроператор с 25 хиляди лв. покритие и пакет от 600лв. на турист може да удовлетвори претенциите само на 41 души, което е крайно недостатъчно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще започне настаняването в новите социални жилища в Благоевград?
Кога ще започне настаняването в новите социални жилища в Благоевград?
По-високи данъци и такси предлага новото ръководство на община Пловдив
По-високи данъци и такси предлага новото ръководство на община Пловдив