НОВИНИ

Ще има ли "Фолксваген" в България?

Плановете на германския автомобилен концерн "Фолксваген" за нов завод в Европа вече имат конкретни измерения. На съвместно заседание снощи Надзорният съвет и Съветът на директорите взеха решения за изграждането му. Неофициално се спекулира, че местоположението на новия завод може да бъде или в България, или в Турция. Подробности от нашия кореспондент в Берлин Мария Стоянова

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
13:28, 14.05.2019
7438
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Няма по-подробна информация от лаконичното прессъобщение от снощи. В него след голямата новина за намерението на германския автомобилостроител да започне производството акумулатори за електромобили, става ясно, че вече е взето първото решение за новия завод в Европа.

В текста четем следното: "Също така беше решено да се започнат конкретни преговори за планирания завод за производство на различни марки в Европа с останалите потенциални локации".

Кои са те? Пред БНТ ръководителят на "Корпоративни комуникации" заяви: "На този етап не казваме нищо".

Страната ни обаче има основания да се надява, че многомилиардната инвестиция ще тръгне в българска посока.

Става въпрос за завод, в който да се произвеждат новите джипове на марките "Шкода" и "Сеат", съответно "Карок" и "Атека". В момента те се правят в Чехия. Заводът там обаче е претоварен и затова се търси ново място. Окончателното решение, къде точно ще бъде то, ще се вземе през ноември. Тогава ще се състои следващият планов кръг на Надзорния съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души получиха шанс за нови бъбреци в УМБАЛ Александровска
Двама души получиха шанс за нови бъбреци в УМБАЛ "Александровска"
Правителството предложи Десислава Танева за земеделски министър
Правителството предложи Десислава Танева за земеделски министър