НОВИНИ

Шефът на КЕВР: Няма да позволим хората да се чувстват ощетени

Исканото увеличение от "Софийска вода" беше с 20 стотинки, но след обсъждания останахме на мнение водата да се увеличи с 5 ст., 6 ст с ДДС или с 1 стотинка на година, каза в студиото на "Денят започва" председателят на КЕВР Иван Иванов.Увеличение на софийска вода не е имало от 5 години, добави Иванов.

шефът кевр позволим хората чувстват ощетени
bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 19.05.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Иван Иванов, председател на КЕВР: Потребителите трябва да знаят, че в услугата се включва както доставянето на питейна вода, така и отвеждането на отпадъчните води и тяхното пречистване. Това са дейности, които изискват ново строителство, консумативи, разширяване на канализационната мрежа в София. Все още има райони в столицата, където няма такава мрежа.

Иванов увери, че комисията действа консервативно, не позволява никакви скокове, както за Софийска вода, така и за цените, които се регулират в цялата страна.

Загубите в мрежата в цялата страна надхвърлят 50 %. Те се дължат на износената водопроводна и канализационна мрежа, обясни шефът на КЕВР.

Той отбеляза, че подмяната изисква инвестиции, а най-често тези инвестиции трябва да бъдат изплатени и това става чрез цената на продукта на водата, която се консумира от хората.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Нека хората имат доверие в регулатора. Ние няма да позволим гражданите да бъдат ощетени. Търсим баланс между енергийните дружества и нормалното изпълняване на функциите им със съответните средства, но няма да позволим българските граждани да се чувстват ощетени. Ще вземем разумни и справедливо решение.

Иванов коментира и възможността страната ни да диверсифицира източниците си на природен газ:

България получаваме на ниски цени природен газ, приемлива е цената, но не е добре да не разнообразим доставчиците на газ, каза председателят на КЕВР:

Иван Иванов, председател на КЕВР: Собствения добив на природен газ не само би дал енергийна сигурност на България, но и енергийна независимост. Ако се потвърдят предварителните резултати от сеизмичните проучвания, че действително има находища на природен газ, на големи количества, може би и на нефт в дълбоките води на Черно море, ще ни позволят да задоволяваме собствените си нужди. Второ ще можем да изнасяме. Но това ще се случи след 6-7 години, защото самата технология на добив е много сложна.

Според него страната ни отдавна е можела да разбере има или няма газ в Черно море:

Иван Иванов, председател на КЕВР: С голямо закъснение България може да извоюва своята енергийна независимост, опит за проучване е правен още през 60-те години, но явно е спрян от тогавашния СССР и сме снабдявани с руски газ. Има документи в полит бюрото на БКП за такива опити.

Шефът на КЕВР бе категоричен, че с наш собствен добив цените ще се намалят:

Иван Иванов, председател на КЕВР: При собствен добив цените ще са много по-ниски от доставка на природен газ отвън, защото се анулират транзитните такси, които плащаме на Украйна и Румъния при доставката на руски газ. Също така може да се наложи от природни инсталации на въглища да се премина на такива на газ, което ще бъде много по-екологично за хората и за околната среда.

Вижте целия разговор в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Природният газ може да поевтинее, ако станем енергиен център на Балканите
Природният газ може да поевтинее, ако станем енергиен център на Балканите
Зам.-министър Стаматов: Най-вероятно матурата е изнесена от ученик или учител
Зам.-министър Стаматов: Най-вероятно матурата е изнесена от ученик или учител