НОВИНИ

Заловиха престъпна група за производство на фалшиви документи и пари

Заловиха престъпна група за производство на фалшиви документи и пари. Групата е действала на територията на цялата страна. Задържани са 6 души.Вижте още във видеото.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:16, 19.11.2019
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

В началото на 2019 година в сектор фалшификации при ГДБОП е получена оперативна информация за дейността на ОПГ, която действала от началото на 2019 г. на територията на цялата страна.

Групата развивала своята престъпна дейност в две направления. Първото ниво било изготвянето на неистински документи за самоличност. Второто направление било изготвянето и прокарването в обръщение на неистински парични знаци - еврови банкноти с номинал от 100 евро.

Участниците в групата били разпределени на две нива. Едното ниво отговаряло за набирането на клиентите, които желаели да се снабдят с неистински документи за самоличност или такива, които желаели да си закупят фалшиви еврови банкноти. Участниците във второто ниво отговаряли за самото техническо изготвяне на фалшификатите. В групата участвало и лице, което отговаряло за крайните операции, а именно поставянето на холограмите и ламинирането на неистинските документи.

;

В състава на групата участват 6 лица. Като в тях има мъж и жената, с която той живее на семейни начала. Както и баща и дъщеря. Членовете на групата в повечето случаи общували чрез своите съпруги, които били изцяло запознати с престъпната дейност на групата. Тяхната роля била на куриер. Изготвяли се неистински документи за самоличност като лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки, удостоверение на граждански брак и акт за раждане. Изготвяли се дипломи за основно, средно и висше образование от различни университети.

Цената за издаването на неистинските документи за самоличност варирала в зависимост от поръчаното количество и качество, определяла се и от националността на клиента. Основно клиентите били граждани на страни от Балканския регион - Северна Македония, Косово, Албания, както и граждани от арабски и азиатски произход. Фалшификатите се използвали в страни от ЕС.

Работилницата била обособена в двора на автосервиз. Втората работилница била в дома на един от участниците в ОПГ и той бил заловен докато изготвя фалшиви документи . Намерени били неистински банкноти, както и заготовки за фалшиви документи. На електронен носител са открити и печат на пътна полиция на всички областни дирекции.

В качеството на обвиняеми са привлечени 6 лица за участие в ОПГ. На някои са повдигнати обвинения за държане на неистински официални документи. 3 от тях са с най-тежката мярка - задържане под стража.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: Имало ценоразпис като например за изготвянето на международен паспорт и лична карта следвало да се заплати сумата от 600 лева, за изготвянето на свидетелство за правоуправление на МПС - 300 лева, за изготвянето на чуждестранна шофьорска книжка следвало да се заплати сумата от 350 евро. Изготвянето на неистинска диплома за основно образование струвала 180 лева, за средно образование - 250 лева, а за висше образование струвала 650 лева.
Стоян Темелакиев - заместник-директор на ГДБОП: На практика групата е осигурявала и е имала възможност да изработи почти всякакъв документ, който се е предлагал от държавната администрация на Република България. От услугите, ако мога така да се изразя, на групата са се ползвали и организатори на канали за трафик на мигранти.

От спецпрокуратурата дадоха детайли и около друго спешно разследване. Снощи в София беше разбита наркогрупа. От държавното обвинение разкриха, че вече са повдигнати обвинения на общо 16 души. При претърсванията са намерени над 10 кг наркотици и над 240 000 лв. Акцията е извършена в момент на извършване на сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: До края на годината ще бъде готов изцяло и обходният път на Габрово
Борисов: До края на годината ще бъде готов изцяло и обходният път на Габрово
Най-рано утре става ясно от какво са се натровили децата в Хаджидимитрово
Най-рано утре става ясно от какво са се натровили децата в Хаджидимитрово