НОВИНИ

Шест години от атентата на норвежкия остров Ютьоя

В Норвегия днес бе отбелязана шестата годишнина от двойния бомбен атентат в Осло и стрелбата на остров край града, в които загинаха 77 човека и десетки бяха ранени, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
19:18, 22.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света
шест години атентата норвежкия остров ютьоя

На скромна възпоменателна церемония в сградата на правителството премиерът Ерна Сулберг каза, че 22 юли "винаги ще бъде дата, свързана със страх, отчаяние и скръб". Тя отбеляза, че на този ден ценностите на норвежците са били подложени на изпитание и че е необходимо "да се предава познанието за случилото се". По думите ѝ 22 юли е "денят в който ни се напомня какво трябва да браним и за какво трябва да се борим: доверие, откритост, разнообразие".

През август 2012 г. крайнодесният екстремист Андерш Беринг Брайвик бе осъден на 21 години затвор за нападенията с бомби и огнестрелно оръжие в Осло и младежки лагер на лявата Работническа партия край столицата. На друга церемония на остров Ютьоя, където нападателят изби с безразборна стрелба 69 млади привърженици на лявата партия, също се състоя възпоменателна церемония. Председателката на младежкото крило на партията Мани Хусаини заяви, че "22 юли не беше трагедия, а тероризъм, насочен срещу нашата демокрация". Тя подчерта, че идеологията и омразата, мотивирали Брайвик, трябва да бъдат изследвани.

Двете церемонии бяха съпътствани от прочитане на имената на жертвите и полагане на цветя. Присъстваха лидерът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиер на Норвегия по времето на атентата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката след разрушителното земетресение в Егейско море
Обстановката след разрушителното земетресение в Егейско море
След скандално видео отстраниха шефа на охраната в АЕЦ Козлодуй
След скандално видео отстраниха шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй"