НОВИНИ

Шинзо Абе: Изстрелването на севернокорейската ракета е „безпрецедентна“ заплаха

Съветът за сигурност на ООН се събира на спешно заседание тази вечер заради изстреляната от Северна Корея ракета. Заседанието е по искане на Япония и Съединените щати. Двете страни настояват за по-тежки санкции срещу Пхенян. Севернокорейската ракета прелетя над Япония и падна във водите на Тихия океан. Русия заяви, че е обезпокоена, а Китай призова към сдържаност.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:19, 29.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Японският премиер Шиндзо Абе нарече изстреляната от Северна Корея ракета „безпрецедентна“ заплаха. В телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, двамата са се съгласили, че опасността от Северна Корея е реална и че трябва да се увеличи международния натиск върху нея.

Смята се, че за първи път балистична ракета минава над японска територия. Ракетата прелетя над северната част на Япония над остров Хокайдо, разпадна се на три части и падна в Тихия океан. Токио не съобщава за щети. Япония обаче иска по-голям натиск срещу Пхенян.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Япония и Съединените щати се договориха да увеличат и засилят натиска над Северна Корея.

Ракетата беше изстреляна в момент, когато японските военновъздушни сили участват в обучение, свързано със системата за антибалистични ракети ПАК 3. То се провежда в американската база Йокота в японската столица. Съвместни учения има на остров Хокайдо.

Южна Корея също реагира остро.

Рох Дже Чеун II, генерален щаб на Южна Корея: Предупреждаваме Северна Корея да спре с провокациите, в противен случай ще получи силен отговор от нашите военни.

Според спeциалисти ракетата е прелетяла на 550 метра височина - по-ниско отколкото повечето от предишните. Японската противовъздушна отбрана не е направила опит да а я свали. Жителите на Хокайдо са отишли в убежища. Японското министерство на отбраната смята, че ракета като днешната може да стигне до американския остров Гуам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призракът на болестите витае в наводнените от бурята Харви райони в САЩ
Призракът на болестите витае в наводнените от бурята Харви райони в САЩ
Меркел: Приемът на бежанци в Германия през 2015 г. беше хуманитарно изключение
Меркел: Приемът на бежанци в Германия през 2015 г. беше хуманитарно изключение