НОВИНИ

Шивачките от Дупница отново излязоха на протест

За втори път тази седмица шивачки от Дупница излязоха на протест заради неизплатени заплати. Те настояха бившият им работодател Луиджио Каприоти да изплати последните три възнаграждения, които е трябвало да получат преди фирмата да бъде закрита през септември миналата година. Италианският бизнесмен дължи над 250 000 лева на работниците.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:50, 08.02.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Четири месеца шивачките не са получили нито лев от бившия си работодател, само обещания. Затова в понеделник на протеста си се обърнаха се за помощ към националния омбудсман Мая Манолова. Днес следобед тя пристигна в Дупница и изслуша исканията им. След това се срещна с проверяващите от Инспекцията по труда. Повече от час разговаря с бизнесмена Луиджио Каприоти. Резултатът:

Мая Манолова - омбудсман на Република България
"В петък в 10:00 часа господинът ще ми даде отговор кога и как ще плаща на работниците това, което им дължи. Беше му обяснено, че в тази държава има институции, има НАП, има НОИ, има МВР, има Прокуратура. Има достатъчно данни за различни нарушения.”

Луиджио Каприоти е закрил фирмата си през септември. От Инспекцията по труда са установили, че заплатите на работниците са начислени, но не са изплатени. От три дни инспекторите проверяват цялата документация на фалиралата фирма. Има открити нарушения, но от Инспекцията по труда казаха, че няма да разкриват подробности, докато тече самата проверка. Предполага се, че фалиралият бизнесмен Каприоти е възстановил дейността на фирмата, но вече под друго име. Междувременно някои от шивачките вече са завели съдебни дела срещу него, дори са го осъдили.

Ана Бозева
“На 27 януари е осъден, без право на обжалване, в 14-дневен срок трябва да излезе решението, обаче е заявил, че няма какво да му се вземе. Около 400 лева имам да получавам. Трябва да се стигне явно до съдия изпълнител, ако държавата си свърши работата”.

Шивачките ще чакат отговор от Мая Манолова преди да решат дали да протестират отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени откриха древно подводно свлачище в Австралия
Учени откриха древно подводно свлачище в Австралия
​Столична община с мерки срещу мръсния въздух
​Столична община с мерки срещу мръсния въздух