НОВИНИ

Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро

Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните години, а шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и са разкрили близо 9000 работни места. Това стана известно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Швеция Луиз Бергхолм, съобщиха от министерството.

шведските инвестиции българия приближават 200 млн евро
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 01.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Посланик Бергхолм е изтъкнала, че според проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. Тя е дала пример с шведски компании от различни сектори, които наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни.

Бергхолм е посочила, че индустриалният гигант АББ е обявил наскоро, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места. Посланикът е допълнила, че "Волво" ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания "Стилфронт" е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри.

На срещата е станало известно още, че в началото на 2019 г. ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни и че се подготвя бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.

Заместник - министър Иванова е подчертала, че търговията между двете държави също бележи постоянен ръст, а българският износ за Швеция се е удвоил в последните няколко години, като само за първите 6 месеца на 2018г. се е увеличил с 15.3 на сто и е на стойност 106 млн. евро. Икономическият заместник-министър е посочила още, че двете страни имат по-голям потенциал за развитие на търговските си отношения като е посочила секторите хранително-вкусова, мебелна, текстилна промишленост и ИКТ като приоритетни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновеният Зимен дворец ще бъде официално представен утре
Обновеният Зимен дворец ще бъде официално представен утре
БСП започва работа по мотивите за вот на недоверие срещу кабинета
БСП започва работа по мотивите за вот на недоверие срещу кабинета