НОВИНИ

Сигнали за нарушения в Русе

Повече от пет сигнала за нарушения са получени до обед в Районната избирателна комисия в Русе. Една част от тях са за агитационни материали на неразрешени места в избора за президент, има и нарушение в процеса на провеждане на референдум.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
13:57, 06.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Един от сигналите е за разделен на две части списък с имената на избирателите. Това, според партията, която е подала сигнала е нередно, тъй като имената на хората се проверяват на две места в изборното помещение. Районната избирателна комисия е посетила секция 6, за която става дума в сигнала и е решила списъкът да бъде събран на едно място и само един човек да проверява имената на гласоподавателите.

В секция за гласуване в Основно училище „Тома Кърджиев” в града репортер на БНТ-Русе настоятелно е бил приканен да участва в референдума, макар че по закон това не е задължително и е въпрос на лично решение на избирателите. По подобни казуси от Районната избирателна комисия обясниха, че има решение на Централната комисия, според което на избирателя се предлагат и двете бюлетини. Предстои колегата ни да подаде сигнал. Ще проверим по-късно какво ще е решението по него.

В Русе има 20 секции, в които хората могат да решат дали да гласуват машинно или по обичайния начин. Проверка е показала че в една от секциите има голям интерес към машинното гласуване, докато в съседна не е така. Проблеми с устройствата няма. Данните за избирателната активност сочат, че тя е 15 на сто за вота за президент и 14 на сто за референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата е образувала осем досъдебни производства
Прокуратурата е образувала осем досъдебни производства
Валери Симеонов гласува страната да се управлява от президент-патриот
Валери Симеонов гласува страната да се управлява от президент-патриот