НОВИНИ

Жителите на село Гурмазово настояват за местен екологичен референдум

Мътна вода от чешмите, електрозахранване, което не отговаря на държавните стандарти и проект за сметище, заплашващо да превземе 100 декара от площта на китното софийско село Гурмазово. Това са само част от проблемите, които вълнуват жителите му повече от избора на държавен глава и референдума.

bnt avatar logo
от Мария Сивкова - Илиева
13:00, 06.11.2016
5220
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Само на 17 километра от центъра на София, чистият въздух и красивите пейзажи в село Гурмазово са в изобилие. Затова и броят на жителите му постоянно се увеличава. Въпреки че официално регистрираните тук са малко над 400, реално тук живеят два пъти повече хора. В селото има само два трафопоста, а токът освен че е с по-нисък волтаж, гасне често и изправя семействата пред истинско изпитание.

Юлиан Малтнер - жител на Гурмазово
"Проблемът с тока е такъв, че се доставя електрическа енергия, която не отговаря на стандартите. Някои от фазите са с по-нисък волтаж. При това спиране и пускане започват да се повреждат електроуредите. Моята къща специално е нова, с нови електроуреди, скъпи са и аз не мога да си представя, че от енергото това ще бъде заплатено някога."
Васил Енчев - жител на Гурмазово
"Имаме климатици, които са по-мощни, които не тръгват при по-ниския ток. Преместваме от фаза във фаза, които имаме трифазане ток за лично ползване, за да намерим по-силната фаза и да работи поне отоплението."

Заради честите аварии жителите на Гурмазово подават жалба до електроразпределителното дружество още миналата година, но така и не получават отговор. Те настояват и за поставянето на още два трафопоста, които да поемат нарастващото потребление.

И ако тока някой ден може би ще се оправи, това, което тече от чешмите, само на думи се нарича „вода“.

Васил Енчев - жител на Гурмазово
"Самата вода е адски варовита и съдържа пясък. На три месеца горе-долу един бойлер гори. Самият нагревател гори, защото се получава варовик около самият нагревател, който не може да отделя температурата. Лично аз съм си сменял на три месеца самият нагревател."

Вода за пиене жителите на Гурмазово пълнят от съседна Банкя. А по-възрастните по стария изпитан метод отделят течещия от чешмата пясък с марли.

И ако си мислим, че тревогите на гурмазовци са достатъчни, оказва се, че това не е така. Община Божурище има планове за изграждане на площадка за депониране на земни маси и хумус с площ 100 декара в самото село.

Бойчо Спасов - жител на Гурмазово
"Може би със знанието и на предишния и на този кмет се депонират някакви строителни отпадъци, които се смесват със земна маса. По-малките строителни обекти също свикват да третират мерата на Гурмазово като бунище. И така духът като излезе от бутилката процесът стана неуправляем.:

Хората в Гурмазово са убедени, че провеждането на местен екологичен референдум е много по-важно, отколкото националното допитване. На него те биха се обявили категоричано против изграждането на депото за отпадъци, проектирано едва на сто метра от последната къща и запречващо пътя към Гробищния парк. Против са и да им бъде доставяна вода със съмнително качество, както и ток, който поврежда електрическите им уреди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери питат какви са правомощията на президента
Малките репортери питат какви са правомощията на президента
Избирателната активност в София е малко над 9%
Избирателната активност в София е малко над 9%