НОВИНИ

Силвия Дънекова е дала положителна проба за допинг

Рекордьорката ни на 3000м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро, и той е бил отрицателен. Два дни по-късно допинг ченгетата правят нов тест и той дава наличие на еритропоетин, така наречения кръвен допинг. Тази проба първо дава отрицателен резултат, но заради съмнения е връщана няколко пъти и в крайна сметка се оказва положителна. Самата Силвия каза пред камерата на БНТ, че това е "унизително" и не е нарушила по никакъв начин правилата. Единственото й обяснение е, че резултатът може да е от хранителните добавки, които пие като спортист.

bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 12.08.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
"Единственото ми нормално и логично обяснение, все пак аз като всички останали спортисти професионалисти пия много хранителни добавки. Комбинацията от тях може да е. Но как да ви кажа, не мога да кажа, че това е част от хранителна добавка, защото ако го кажа трябва да си призная, че съм нарушила техните правила - а не съм.", каза за БНТ Дънекова.

Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13-и август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26-и юли.

Според информации стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012.

Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.


Вижте ексклузивното интервю със Силвия Дънекова пред камерата на БНТ:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН със закрито заседание заради засиленото напрежение между Русия и Украйна
ООН със закрито заседание заради засиленото напрежение между Русия и Украйна
Русия и Великобритания обсъдиха нормализация на двустранните отношения
Русия и Великобритания обсъдиха нормализация на двустранните отношения