НОВИНИ

Пожарникарите ни, помагали в Скопие: Най-тежкото беше мъката в очите на хората

В Благоевград се завърнаха пожарникарите, които се включиха в спасителни операции след наводнението в македонската столица Скопие.Българските огнеборци помагаха на македонските си колеги за отводняване на обществени сгради, къщи и стопанства, както и в издирването на изчезнали хора. Вижте техния разказ за трагедията в Скопие.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова/ Любен Панков
20:39, 11.08.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Четири дни групата от девет български пожарникари с два специално оборудвани автомобила са участвали в операции в най-засегнатите квартали на Скопие. Работата била изключително затруднена заради презастрояването на кварталите и тесните улици. Пожарникарите разказаха, че заварили сринати до основи сгради и бедстващи хора.

Гл. инсп. инж. Боян Кондуров - нач. РСПБЗН - Благоевград: Доста тежко положение, нямаше ток, нямаше вода питейна. Буквално вълната беше заляла цели села и отделни квартали в Скопие. И всичко беше много трагично.
Гл. спасител Лъчезар Стражалов - РСПБЗН-Благоевград: Най-тежкото беше мъката в очите на хората. Покъщнината им беше напълно унищожена. Имаше автомобили, които са влачени на разстояние от 200 метра, прехвърлени през ограда два метра, която е здрава и захвърлени в полето между къщите.

Българските пожарникари са работили в екипи с македонски,сръбски и албански колеги.

Гл. инспектор Николай Николов - директор на НС "Пожарна безопасност и защита на населението": Впечатлението, което оставиха нашите момчета, е на много високо ниво. Нещо, което с години гоним да постигнем като приятелство, като сътрудничество между двата народа, ние го видяхме там.

Община Благоевград и Българския червен кръст започват съвместна акция за набиране на помощи - вода, одеяла и продукти от първа необходимост, които ще бъдат изпратени на бедстващите хора в македонската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две експлозии в тайландския елитен курорт Хуа Хин
Две експлозии в тайландския елитен курорт Хуа Хин
Започва дългоочакваният ремонт на Зоопарка в София
Започва дългоочакваният ремонт на Зоопарка в София