НОВИНИ

Колко струва спешната помощ по морето

Здравното министерство започна проверки на спешните екипи по Черноморието. Причина за това стана инцидентът на плаж „Нестинарка", при който възрастен мъж почина, докато чакаше медиците. От здравното ведомство са командировали 2 допълнителни спешни екипа по Южното Черноморие, които ще работят там до края на летния сезон. Какъв е капацитетът на спешните медици по морето и на каква медицинска помощ могат да разчитат туристите, провериха репортерите ни във Варна и Бургас.

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 11.08.2016
Чете се за: 01:19 мин.
Още

На южното Черноморие с по една линейка разполагат Несебър, Созопол и Царево, а с по три - Поморие и Бургас. За здравето на туристите във Варна и близките курорти се грижат 2 реанимационни екипа и 5 за лекарска първична помощ, който дават 12-часови дежурства. В големите курорти „Златни пясъци" и „Свети Свети Константин и Елена" има и по един реанимобил.

Д-р Антоанета Касабова, зам.-директор на Спешен център - Варна: Средно време на пристигане на един автомобил до „Св. св. Константин и Елена" е около 9-10 минути. До „Златни пясъци" пристига за 15-16 минути, но то зависи и от къде автомобилът е тръгнал.

Свои линейки имат и частните болници по Черноморското крайбрежие. Те нямат договор със Здравната каса и затова цените им са високи.

Нели Иванова: Ако не дай си Боже се наложи нещо по спешно, си струва доста парички. Последни данни, които аз знам, беше 50 лв. частните линейки.

Цената е още по-висока за летовниците в Слънчев бряг, които плащат между 100 и 120 лв. за пристигането на линейка от частна клиника. Медицинските услуги по курортите също излизат доста скъпо - често до три пъти над цените в болница в града. Колко да плати пациентът се определя от всеки отделен лекар, който държи кабинет по курортите. Частните болници също имат свой ценоразпис, различен за всяка от тях.

Д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ „Св. Клементина" - Варна: Всеки един медицински център може да си определи сам цените, които трябва да взема на пациентите. Не би трябвало да има никъде разлика между цените за българи и чужденци.

Всички западноевропейски и руски туристи идват на почивка у нас след предварително направена здравна застраховка,която би трябвало да им осигури по-евтина медицинска помощ.

Рене Фридрих: Цените тук? Много са високи...

Все пак експертите съветват, когато тръгнем на почивка, освен здравната книжка да си направим и здравна застраховка, не само за да се чувстваме по-сигурни, но и да ни излезе по-евтино. Макар че в Бургас - поради липсата на достатъчно средства и специалисти, от началото на месеца са въведени такси за преглед. Влизането при спешния педиатър, например, струва 30 лева.

Д-р Светлозар Георгиев - зам. директор на МБАЛ - Бургас: Тази необходимост, тъй като няма постоянен дежурен педиатър, и финансовите резултати на Спешно отделение, които са отрицателни и пречат въобще на стабилизирането на болницата, и ние сме принудени. Това е принуда, обстоятелствата ни принудиха да постъпим така.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва дългоочакваният ремонт на Зоопарка в София
Започва дългоочакваният ремонт на Зоопарка в София
Какво каза адвокат Марковски за клиента си Ахбдуллах Бююк
Какво каза адвокат Марковски за клиента си Ахбдуллах Бююк