НОВИНИ

Какво каза адвокат Марковски за клиента си Ахбдуллах Бююк

Адвокат Димитър Марковски определи Бююк като млад, прогресивен мъж - собственик на един от най-големите интернет-доставчици в Истанбул, който имал намерение да премести бизнеса си в България. Марковски и Бююк се срещат през февруари в ареста, след като турчинът за пръв път влиза у нас. Той е защитникът му по делото за екстрадиция, което печелят на две инстанции - Софийски градски съд и Софийски апелативен съд.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 11.08.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Адвокат Марковски заяви, че по времето, когато го е защитавал и е бил в контакт с него - това е до месец май, Бююк е имал валиден паспорт, който не е бил изтекъл. Адвокатът каза още, че са входирали две искания - към президентството и към Държавна агенция по бежанците за получаване на статут.

Г-н Марковски подробно се съгласи да опише мотивите на две съдебни инстанции в България да откажат екстрадиция на Бююк в Турция.

Димитър Марковски, адвокат на Абдуллах Бююк : Това беше основният мотив на българския съд да откаже неговото екстрадиране. В документите на Анадолския съд, на Наказателния анадолски съд ставаше дума, че г-н Бююк се събирал с негови колеги и негови приятели и в този колектив, който се събирали, обсъждали за кои политически партии ще гласуват. Което обстоятелство е много странно, когато се твърди, че има извършено криминално престъпление. И поради тази причина българският съд възприе нашата позиция, че този процес, който се води срещу него, има строго политически характер и цели политическа саморазправа. Втори много важен аргумент... има списъци на терористичните организации, които са към Съвета за сигурност на ООН и към ЕС. Никъде в списъка и на ЕС, и на ООН няма движение, което да е терористична организация и да се оглавява от г-н Гюлен, което беше втори аргумент на съда да приеме, че практически Бююк не членува някаква терористична организация, защото просто движението на г-н Гюлен не е терористична организация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко струва спешната помощ по морето
Колко струва спешната помощ по морето
Пожар в Добрич, няма опасност за населението
Пожар в Добрич, няма опасност за населението