НОВИНИ

България предаде бизнесмена Бююк на Турция по силата на Закона за чужденците

Задържането на Абдуллах Бююк е след кореспонденция, водена по линията на Интерпол. Турският бизнесмен е изведен принудително до границата и предаден на властите в Турция заради невалидни документи. Бююк е надхвърлил и срока, в който може да пребивава в България без статут. Това обясниха от МВР на извънреден брифинг. По-рано стана ясно, че България е предала Бююк вчера следобед, въпреки че две инстанции на българския съд са отказали неговата екстрадиция. Самият бизнесмен твърди, че срещу него се води политически процес в Турция, тъй като е член на движението на турския духовник Фаттулах Гюлен, обвиняван за организатор на преврата от 15 юли. Турция е изискала Бююк през Интерпол.

Александър Марков
от Александър Марков Тихомир Игнатов
17:41, 11.08.2016
Чете се за: 04:40 мин.
У нас

Абдуллах Бююк е засечен вчера от автопатрул на СДВР в столичния кв. "Младост". При проверката патрулът установява, че Бююк няма валидни документи за престой в България и има издадена заповед от дирекция "Миграция" за извеждането му от страната, обясниха от МВР.

Ст. комисар Николай Николов, директор на Дирекция "Миграция", МВР : Заповедта е издадена на 9 август. В нея е предвидено непосредствено изпълнение с оглед опасността лицето да се укрие. Преценено е, че съществува такава вероятност и е допуснато непосредствено изпълнение на заповедта, съгласно Закона за чужденците и административно-процесуалния кодекс.

Преди това в МВР е постъпило писмо от администрацията на президента, в което се посочва, че на лицето Абдуллах Бююк е отказано политическо убежище. От "Миграция" правят проверка и в Агенцията за бежанците.

Ст. комисар Николай Николов: Ако той е бил застрашен по повод това, че е преследван за някакви свои убеждения, спокойно може да отиде в Държавна агенция за бежанците, да подаде там молба. Ние имаме писмен документ, че той не се намира в процедура, не се е регистрирал от Държавната агенция на бежанците. Преди да издам тази заповед, съм извършил съответната проверка, която е мое задължение.

От Агенцията за бежанците отговориха за "По света и у нас", че Бююк е подал молба за закрила през март, а в края на април, придружаван от адвоката си, Бююк е отказал да бъде регистриран. Административната заповед за извеждането му до границата Бююк може да обжалва, заявиха още от МВР, но това не спирало изпълнението й.

Ст. комисар Николай Николов: Ако обжалва, а той има право да обжалва и от Турция, ще бъде... Вие мислите ли, че ще бъде върнат, ако обжалва? - Не мога да кажа.

В хода на задържането му Бююк е бил запознат със заповедта, но отказал да я подпише, въпреки наличието на преводачи, уточниха от МВР. От МВР получили и допълнителна информация по линия на службите, че Бююк е заплаха за сигурността ни.

Главен комисар Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар на МВР: По отношение на лицето ние сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари месец. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни.

В хода на предаването на Бююк представители на омбудсмана и на неправителствени организации не са присъствали. Въпреки, че законът го изисквал.

Ст. комисар Николай Николов, директор на Дирекция "Миграция" - МВР: В Закона за чужденците е в съответствие с директива 2008/115, в което принудителното връщане се извършва с мониторинг на НПО-та. Нямаме разписано задължение да уведомяваме за всеки един чужденец, който е извеждан от страната. Омбудсманът, а и предполагам, че те нямат физическа възможност, при положение, че от началото на годината сме извели принудително от страната над 500 лица.

От тези 500 лица - 31 са турски граждани. Други 36-ма турци у нас се издирват. Дали адвокатите на Абдуллах Бююк в България - Бейтола Рашид и Шефкет, ще обжалват заповедта за изпълнение, не е ясно. Не е ясно и дали обжалването и евентуалната й отмяна от български съд, биха върнали Бююк в България.

;

Всички изисквания Абдуллах Бююк да бъде изведен принудително до границата са спазени. В това бяха категорични както заместник-главният секретар главен комисар Георги Арабаджиев, така и директорът на дирекция "Миграция" в МВР - старши комисар Николай Николов.

;

Адвокати на Абдулах Бююк са Марин и Димитър Марковски. Димитър Марковски определи Бююк като млад, прогресивен мъж, собственик на един от най-големите интернет доставчици в Истанбул, който имал намерение да прехвърли бизнеса си в България.

;
Димитър Марковски, адвокат на Абдуллах Бююк : Това беше основният мотив на българския съд да откаже неговото екстрадиране. В документите на Анадолския съд, на Наказателния анадолски съд ставаше дума, че г-н Бююк се събирал с негови колеги и негови приятели и в този колектив, който се събирали, обсъждали за кои политически партии ще гласуват. Което обстоятелство е много странно, когато се твърди, че има извършено криминално престъпление. И поради тази причина българският съд възприе нашата позиция, че този процес, който се води срещу него, има строго политически характер и цели политическа саморазправа. Втори много важен аргумент... има списъци на терористичните организации, които са към Съвета за сигурност на ООН и към ЕС. Никъде в списъка и на ЕС, и на ООН няма движение, което да е терористична организация и да се оглавява от г-н Гюлен, което беше втори аргумент на съда да приеме, че практически Бююк не членува някаква терористична организация, защото просто движението на г-н Гюлен не е терористична организация.
;

Предлагам да си припомним и коментар на правосъдния министър Екатерина Захариева, веднага след като стана ясно, че Апелативният съд е отказал екстрадицията на Бююк. В репортажа на Пенка Ангелова.

;

Омбудсманът Мая Манолова и неправителствени организации не са присъствали на предаването на Бююк на турските власти, защото не са били уведомени, казаха от МВР. Тук се получи сериозно разминаване между МВР и Манолова - дали омбудсманът трябва задължително да присъства. Според вътрешното министерство, те не са длъжни да уведомяват омбудсмана задължително за всяко едно извеждане до границата. Самата Мая Манолова, обаче, твърди, че присъствието й е задължително, според Законът за чужденците.

;

Извеждането на Бююк от страната предизвика остри реакции сред неправителствените организации у нас. Протестна мрежа заяви, че "след предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста Ватерлоо в Лондон, доживяхме и екстрадиция на политически емигрант от нашата страна... От Протестна мрежа продкрепят всеки порив на свобода срещу авторитарен режим, където и да е по света. Оттам настояха за пореден път за оставка на цялото правителство, поставило България в унизително срамно положение.

;
Мая Манолова, омбудсма на РБългария - Основното несъответствие със закона в поведението на издателя на заповедта е свързано с нейното незабавно изпълнение. Не мога да коментирам трябвало ли е, или не да бъде издадена, но незабавното й изпълнение противоречи на текстове от Закона за чужденците, на националното ни право, на Конституцията и на Европейската харта за правата на човека. В закона е казано, че подобни заповеди подлежат на незабавно изпълнение спира изпълнението, но той би могъл да поиска изрично спиране на изпълнението на тази заповед, по което съдът в кратки срокове би могъл да се произнесе, още преди да разглежда по същество тази заповед.
;

В редакцията ни постъпи още и Открито писмо с несъгласие с действията на властите и твърдение за унищожаване на правовия ред в България. То е от движение "Обществен натиск". В крайна сметка, очевидно въпросите след днешните разяснения на институциите стават повече от отговорите. Явно е, че тези процедури подлежат на тълкуване и че въпреки че българският съд счита Бююк за политически репресиран, Комисията за издаване на убежище не счита, че той е такъв. А МВР е изпълнило процедурата по закон.

;

Манолова коментира, че, според чл. 44 от Закона за чужденците, има забрана за изпълнение на такива заповеди за принудително извеждане до границата в случаите, когато лицето може да бъде подложено на преследване, на унизително отношение- Тези обстоятелства се преценяват от съда, според омбудсмана. Манолова каза, че нито тя, нито Българския хелзинкски комитет са били информирани за извършените 31 извеждания до границата от началото на годината.

;

Марковски и Бююк се срещат през февруари в ареста, след като турчинът за пръв път влиза у нас. Той е защитникът му по делото за екстрадиция, което печелят на две инстанции - Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Марковски заяви, че по времето, когато го е защитавал и е бил в контакт с него - това е до месец май, Бююк е имал валиден паспорт, който не е бил изтекъл, и че са входирали две искания - към президентството и към ДАБ за получаване на статут. Господин Марковски подробна се съгласи да опише мотивите на две съдебни инстанции в България да откажат екстрадицията на Бююк в Турция.

;

Какви са основанията за предприетите мерки спрямо Бююк? Първо, проверката в базата данни на "Интерпол" е показала, че турският бизнесмен е с невалидни документи. Не се уточнява дали паспортът му е бил изтекъл или е бил фалшифициран. Второ, от февруари, когато Бююк пристига в България, до извеждането му от страната, според МВР, той не е предприел абсолютно никакви постъпки за узаконяване на престоя си. Тоест той няма никакъв статут у нас. На него, стана ясно още, му е отказано и политическо убежище от Комисията за предоставяне на убежище към администрацията на президента. Всичко това е дало основание на МВР да предприеме спрямо него принудително извеждане.

;

Правозащитникът Михаил Екимджиев коментира пред Медиапул, че, според него, с извеждането на Бююк България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС. Той смята, че е нарушена забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кой е бизнесменът Абдуллах Бююк
​Кой е бизнесменът Абдуллах Бююк
Русенски пенсионер - рекордьор по протести
Русенски пенсионер - рекордьор по протести