НОВИНИ

Според омбудсмана експулсирането на Бююк не е трябвало да се изпълнява незабавно

Мая Манолова заяви, че такова изпълнение противоречи на закона, който забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания, или допускаща нечовешко или унизително отношение към него.

bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 11.08.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Манолова посочи, че е разбрала за експулсирането тази сутрин от медиите и МВР не е изпълнило задълженията си да я уведоми както по този, така и по останалите 31 случая, които се отнасят до Турция от началото на годината.

Тя посочи, че ще изпрати препоръка до МВР да изпълнява законовите си задължения в тази насока.

Манолова отбеляза, че на Бююк не е дадена възможност да поиска спиране на процедурата по експулсиране, което съдът е можело да разпореди преди да разгледа заповедта за връщането му в Турция.

Омбудсманът добави, че в закона е записано, че експулсиране се извършва при наблюдение от омбудсмана, негов представител или неправителствена организация, което в случая не е било направено.

Мая Манолова, омбудсман на България: Основното несъответствие със закона в поведението на издателя на заповедта е свързано с нейното незабавно изпълнение. Не мога да коментирам трябвало ли е или не да бъде издадена. Незабавното й изпълнение противоречи на текстове от закона за чужденците, на националното ни право, на Конституцията и на Европейската харта за правата на човека."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим и Донбас
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим и Донбас
Пожар над Свети Влас
Пожар над Свети Влас