НОВИНИ

МВР: Абдуллах Бююк е изведен от страната заради невалидни документи

Бизнесменът Абдуллах Бююк, който беше предаден от страната ни на Турция вчера, беше разпитан в одринската полиция. Той е прегледан от местни лекари и се очаква да бъде транспортиран до Истанбул. Турските власти смятат, че бизнесменът е търсил финансиране за организацията на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспешния опит за военен преврат преди месец. Бююк беше отведен до границата с принудителна административна мярка с мотив - изтичане на законово установения срок, в който може да пребивава у нас, независимо, че две съдебни инстанции отказаха екстрадицията му. Ръководството на МВР даде извънредна пресконференция по случая.

Александър Марков
от Александър Марков
11:57, 11.08.2016 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Главен комисар Георги Арабаджиев - заместник-главен секретар на МВР: Вчера при рутинно спиране в района на столичния квартал "Младост" колеги от Столичната дирекция на вътрешните работи са спрели въпросното лице, което е било без валиден документ за движение в страната. След което е стартирала процедурата по неговото принудително отвеждане в координация с Дирекция "Миграция". По отношение на лицето ние сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари месец. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелство, които са обезпокоителни.
Старши комисар Николай Николов - директор на Дирекция "Миграция": Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в Дирекция "Миграция", че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило писмо от администрацията на президента, че на него му е отказан статут на убежище. Документ, който е изгубен, обявен за такъв като изгубен или невалиден. Лицето, от извършените проверки, които сме направили служебно от Дирекция "Миграция", включително Държавна агенция за бежанците, се установи, че към момента на издаване на заповедта пребивава без разрешение, доста е надвишил, не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира в процедура за предоставяне на международна закрила, каквито права той има и може да го направи в Държавна агенция за бежанците.
;

Изтичане на законно определения срок, в който Абдуллах Бююк е можело да пребивава на територията на страната и невалидни документи - това е причината, поради която Дирекция "Миграция" в МВР предприема принудителната административна мярка спрямо бизнесмена, а именно принудително отвеждане до границата, където вчера беше предаден на турските власти.

Абдуллах Бююк влиза на територията на България през февруари 2016 г. Чрез една проверка в Интерпол България установява, че документите му са невалидни, т.е. паспортът му е или изгубен, или невалиден. Паралелно с това постъпва искане от Турция отново чрез Интерпол този човек да бъде предаден на турските власти, тъй като е обвинен за съучастие в тероризъм и в пране на пари.

Междувременно той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут, но веднага след като съдът е преценил, че няма да го екстрадират, той оттегля молбата си и от април не е предприел никакви мерки, за да узакони престоя си в България. Той получава и отказ от Комисията към президента за получаване на политическо убежище и в крайна сметка на 9 август Дирекция "Миграция" решава да го изведе принудително до границата.


;

Заповедта за принудителното му отвеждане до границата е с непосредствено изпълнение, т.е. тя трабва да се приведе веднага в действие. Абдуллах Бююк има възможност да я обжалва, но това не спира изпълнението на заповедта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
813 молби за помощи за първолаци в Пловдив
813 молби за помощи за първолаци в Пловдив
Президентът е опростил задълженията на над 200 души за близо 4 години
Президентът е опростил задълженията на над 200 души за близо 4 години