НОВИНИ

Токът и парното няма да се повишат, ако газът поскъпне с 4%

Цените на тока и парното няма да се повишават, ако газът поскъпне с 4%, заяви шефът на КЕВР Иван Иванов, след като вчера от "Булгаргаз" прогнозираха увеличение на синьото гориво. Иванов увери още, че няма опасност електричеството да скочи и след като преди дни от Брюксел разрешиха на големите енергийни консуматори у нас да плащат по-ниска такса "Задължения към обществото". Облекчението беше заложено в наредба, приета от правителството, в отговор на миналогодишните протести на бизнеса срещу високата зелена добавка към цената на електроенергията.

Николай Минков
от Николай Минков
16:17, 11.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

До 10 септември "Булгаргаз" трябва да внесе в КЕВР окончателното си предложение за цената на синьото гориво за последното тримесечие.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Ако заявлението за цени се движи в тези рамки, както сега е направено - между 3 и 4 процента, това не трябва да доведе до промяна на цената нито на топлинната енергия, нито на произвежданата електрическа енергия от топлоцентралите, захранвани от природен газ, защото комисията определя годишни ценови решения.

Иванов обясни още, че след близо година Европейската комисия най-после е утвърдила наредбата, разрешаваща на големите предприятия да плащат по-малка такса задължения към обществото, с която се компенсират загубите на НЕК от изкупуването на скъпия "зелен" ток. Оказва се обаче, че близо 200 фирми у нас ще получат еднократна компенсация от общо 95 млн. лв.

Иван Иванов, председател на КЕВР: "Те ще получат пари обратно, затова че до момента те са плащали добавката задължения към обществото, в частта "зелена енергия", в пълния размер, а сега фактически с наредбата, считано за целия този период, от 1- ви август миналата година до момента и занапред, ще имат отстъпка, съответно - 40, 60 и 85 процента - в зависимост от енергоинтензивността на производството, което те осъществяват.

Иванов увери, че тези допълнителни плащания няма да натоварят допълнително НЕК, защото са предварително планирани и вече са във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Затова не се налага и увеличение на тока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият премиер прекъсна отпуската си заради засиления мигрантски поток
Гръцкият премиер прекъсна отпуската си заради засиления мигрантски поток
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим и Донбас
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим и Донбас