НОВИНИ

Синдикатите поискаха повече пари за майчинство и безработица от управляващите

Управляващите се срещнаха със синдикатите на тема държавен бюджет. КНСБ поиска от ГЕРБ увеличаване на обезщетенията за безработица и за втората година на майчинството, както и повече пари за Селскостопанската академия. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обеща, че преди второто четене на проектобюджета отново ще бъде направена преоценка на параметрите, за да се провери дали могат да се отделят повече средства и по тези пера.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:42, 13.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Синдикатите отчетоха 80% изпълнение на техните искания за увеличение на заплатите в публичната сфера в следващия бюджет на държавата. Отпуснати са 840 млн. лв допълнително при поискани над 1 милиард.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Тук днес коментирахме няколко системи, които останаха недофинансирани - системата на земеделието, има няколко агенции, "Напоителни системи", "Борба с градушките", Селскостопанска академия.

По изчисления на КНСБ за тях са необходими около 10 млн. лв допълнително. Отделно недофинансиране има в областта на културата, което се равнява на още 20 млн. лв. Допълнително от средства има нужда и за вдигане на заплатите в социалните ведомства с поне 15% категорични са от КНСБ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова беше категорична, че депутатите са отворени за диалог, а съществуващите противоречия заради начина, по който държавата си събира приходите, тоест чрез данъците, ще се запазят.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента: Аз мисля, че трябва да се търси баланс между възможностите и исканията на всички. Ще огледаме възможностите и резервите, които има, защото ясно е, че при един разпределен бюджет, ако се търси увеличение на едно или друго перо, трябва да се открие от къде да се покрие за сметка на кое друго перо.

От КНСБ подканиха и частния бизнес да последва примера на държавата и да увеличи поне с 10% заплатите в реалния сектор. Утре от конфедерацията ще се срещнат и с ръководствата на БСП и ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп нападна Макрон за речта му в Париж
Тръмп нападна Макрон за речта му в Париж
МВР на Македония потвърди, че Груевски е в Будапеща
МВР на Македония потвърди, че Груевски е в Будапеща