Популярното в световен мащаб синьо вино беше представено в третото издание на изложението „Ден на вината от света“ във Варна. Алкохолната напитка е на път да предизвика революция в лозаро-винарската промишленост заради нестандартния си цвят и сладкия и мек вкус. Посетителите на фестивала имаха възможност да опитат и вкусна и здравословна храна, приготвена от едни от най-добрите шеф-готвачи в България. Организатор на изложението е Българската асоциация на сомелиери и виноценители.
Синьото вино се произвежда в област Аликанте в Испания. Новото питие е смес от бяло и червено вино, но се предлага в красив син цвят. Оцветяването се постига изцяло натурално. Почти всички винени експерти обявиха, че напитката бавно, но сигурно завладява света, но все още не е достатъчно популярна в България.
Наталия Друмева, представител на фирмата вносител в България на оригиналното синьо вино: Опитваме се да го популяризираме, защото това всъщност е оригиналът. Избата за две години изнася в над 19 държави, включително Швеция и Канада, където има спиртни монополи.
За хората, които хапват на крак, шеф Иво Жечев приготви бургери с морски дарове.
Шеф Иво Жечев: Единият е с риба тон, другият със сьомга и един спешъл, който сме направили специално за фестивала и всъщност ще пресъздадем вкуса Omame, той е със стек риба тон.
За първи път в България беше представена пица в римски стил с черен ориз, приготвена от шеф Радостин Кирязов.
Шеф Радостин Кирязов, председател на Българската асоциация на пицарите: Искам да покажа тук на зрителите въздушната структура на самото тесто. Това е пица “Романа”. Тя е винаги крокантна.
Организаторите добавиха, че вкусното вино и храна в умерени количества са полезни и помагат да запазим организма си млад и в тонус.