НОВИНИ

Система от камери ще наблюдава метеорните явления в небето над България

Свързани чрез интернет връзка, системи от камери ще наблюдават метеорните явления в небето над България, а кърджалийската Астрономическа обсерватория "Славей Златев" е част от мрежата. Това каза директорът й Агоп Узунбохосян.

bnt avatar logo
от БТА
11:59, 13.07.2016
Чете се за: 00:29 мин.
Още
система камери наблюдава метеорните явления небето българия

Той уточни, че камерите са all sky, тип "Рибешко око" . В Кърджали съоръжението е монтирано преди дни, в присъствието на проф.Таньо Бонев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен" към БАН и колегата му д-р Румен Богдановски. Двамата са определили мрежата като уникална за България. За изграждането й, съоръжения с мониторингови функции ще бъдат поставени и на Астрономическите обсерватории в Рожен и в Димитровград, каза още Агоп Узунбохосян.
Той обясни, че целта е да се извършва мониторинг на метеорната активност в тази област на страната.
Данните ще бъдат публикувани на специален сървър и анализирани. Достъпът до тях ще бъде свободен за всеки желаещ да види наблюдаваното от камерите.
Подобни мрежи има в Канада и в САЩ. Мрежата в България се реализира по съвместен проект на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждане на общинския бюджет в Благоевград
Обсъждане на общинския бюджет в Благоевград
Лятното кино на БНТ тази вечер е в Елешница
Лятното кино на БНТ тази вечер е в Елешница