НОВИНИ

Скандал на "Берлинале" заради филм на "Нетфликс"

Поглед към кинофестивала Берлинале, където страстите бушуваха днес. Причината е, че в конкурсната програма е включен филм, продуциран от платформата "Нетфликс". В отворено писмо 160 собственици на киносалони в Германия настояват лентата от Испания - "Елиза и Марчела", да бъде изключена от надпреварата за "Златната мечка". Организаторите не отстъпват, защото филмът е сниман за голям екран и ще бъде показван в кината.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:15, 13.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Киносалоните са притесняват, че отличени филми, бързо след това ще се гледат в интернет. За Берлинале тази дискусия е нова, в Кан я водят от миналата година. Там дори рестриктивно промениха правилата. В германската столица обаче на т.нар. стрийминг платформи се гледа като на шанс, а не като на конкуренция за филмовия бранш. В това уверява и известната каталонска режисьорка Изабел Койшет.

Изабел Койшет, режисьор на филма "Елиза и Марчела": Толкова исках да разкажа историята, че нищо друго не ме интересуваше. 10 години чаках, за да я направя. Само от "Нетфликс" проявиха интерес и ми дадоха възможност за това. Условието ми беше да се направи за голям екран и така стана.

Лентата разказва за първия църковен брак между представители на един и същи пол в далечната 1901 година. Тогава в Испания Елиза и Марчела успяват да измамят католически свещеник да ги венчае, като едната от тях се облича в мъжки дрехи. Бързо са разкрити и се разразява гигантски обществен скандал. След като двете бягат в Португалия между Мадрид и Лисабон настъпва правителствена криза. Тази вечер е премиерата на филма в Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия в НС гласува промените в Изборния кодекс
Правната комисия в НС гласува промените в Изборния кодекс
13 загинали при автобусна катастрофа в Македония
13 загинали при автобусна катастрофа в Македония