След 2020 година 90 % от работните места ще изискват цифрови умения

90 % от работните места ще изискват цифрови умения само след две години, а в Европа близо 170 милиона души в момента нямат дори основни познания. Това коментира във Варна еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

от БНТ
10:19, 28.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Еврокомисията предлага да бъде създадена мрежа от центрове за изключителни постижения, като очакванията са България да бъде една от първите страни с такъв център.

Над 17 000 общини от целия Евросъюз вече са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. България е на едно от първите места с над 200 кандидати, които скоро ще получат отговор дали са одобрени. IT-специалистите са важна част от това дигитално бъдеще, подчерта Мария Габриел.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: България е изключително добре позиционирана като регионален лидер, и особено в области, каквито са жените в информационните технологии, където заема място номер 1 в Европа. Темата за киберсигурността ще продължава да бъде повече от актуална, защото киберсигурност е не само нашите лични данни, киберсигурността е всичко това, което е критична инфраструктура. Финализираме тази тема, защото предлагаме нова силна киберагенция - агенцията ЕНИСА, с повече финансов и човешки ресурс. В сегашния бюджетен период имаме 500 милиона евро в стратегията за дигитализация, 100 милиона евро са на разположение за дигитални иновационни хъбове, моята амбиция по време на следващия бюджетен период този бюджет да бъде утроен.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Прокуратурата обвини петима души за трафик на чужденци през България
​Прокуратурата обвини петима души за трафик на чужденци през България
Бус с моторни лодки се обърна на АМ Струма
Бус с моторни лодки се обърна на АМ "Струма"