НОВИНИ

След промени в закона: Адвокатите няма да дават информация на ДАНС за клиенти

Адвокатите няма да дават информация на ДАНС за клиентите си. ГЕРБ са внесли промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Вътрешната комисия ще обсъжда предложените промени на първо четене на заседанието си още утре. Отпада и срокът за изготвяне на вътрешни правила в търговските дружества, който беше 12-ти май и също създаде напрежение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:30, 23.04.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Отпада задължението всички фирми и дружества да декларират действителните физически собственици на капитала. Това ще правят само дружествата, чийто собственици не са български граждани. Адвокатите няма да имат задължения по Закона в случаите, когато са в професионални отношение със своите клиенти.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: И адвокатската тайна е нещо свещено. Адвокатите не са доносници и не може когато дойде един клиент при него да няма доверие, че ще бъде защитена тайната. Адвокатската тайна, както ви казах е изключително важна.

Банки, финансови институции и търговски дружества и фондации, които са задължени по Закона за мерките срещу изпирането на пари вече имат срок от шест месеца, за да изготвят вътрешните си правила за реакция.

Пламен Нунев, депутат от ГЕРБ, председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред: И по-важното е, че започва да тече с публикуването на интернет-страницата на ДАНС на резултатите от националната оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Освен това вътрешните правила няма да се изпращат за одобряване от ДАНС, а ще се съхраняват в отделните дружества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести за убийството на ирландската журналистка, Нова ИРА пое отговорност
Арести за убийството на ирландската журналистка, "Нова ИРА" пое отговорност
Проблеми с доставките на консуматив за диагностика на онкоболни
Проблеми с доставките на консуматив за диагностика на онкоболни