След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово

Край на напрежението в русенското село Караманово, където беше открито огнище на африканска чума в близкия свинекомплекс. След недоволството на местните хора беше избран нов, трети терен, където да бъдат загробени заразените прасета.

от Роман Сушков
20:24, 21.08.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Вирусът в свинефермата е открит в края на миналата седмица. С всеки изминал ден смъртността на животните се увеличава, както и необходимостта от спешното им загробване. Процедурата обаче се забави, докато местните жители, собствениците на свинефермата, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция се споразумеят къде е най-подходящото място за заравяне на прасетата.

Бисер Блажев - кмет на с. Караманово: Първото място, където намерихме е на 300 метра от селото и хората се надигнаха малко като обществено недоволство.Намерихме ново място, където обаче самият собственик на прасетата не е доволен. Просто мястото е малко по-стръмно и не може да се качи с машините.

Така се стигна до избора на нов, трети терен. Всичките 4 500 прасета ще бъдат загробени на три километра от селото. Багерите спешно запълниха стария изкоп с пръст и направиха нов в местността "Ливадите". По-късно през деня в него бяха загробени първите 200 прасета.

Д-р Георги Дяков - директор на ОДБХ-Русе: Теренът се охранява първите дни от полиция, има един момент, процес на ферментация, на разпад на органичните материи, наблюдават се терените и в рамките на две седмици теренът е ограден.

Заради Африканската чума в района е въведена 10-километрова наблюдателна зона, в която попадат 12 села от Русенска и Великотърновска област.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръмп отказа визита в Дания, иска Русия на Г-8 догодина
Тръмп отказа визита в Дания, иска Русия на Г-8 догодина
След 1 септември започват да изплащат обезщетенията за чумата по свинете
След 1 септември започват да изплащат обезщетенията за чумата по свинете