НОВИНИ

След 1 септември започват да изплащат обезщетенията за чумата по свинете

След 1 септември започва изплащането на еднократната помощ за стопаните, които умъртвиха доброволно домашните си прасета заради африканската чума. Средствата са в размер на 300 лв и са за дезинфекция на местата за отглеждане на животните.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
20:18, 21.08.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Една година след дезинфекцията в личните стопанства отново ще могат да се гледат прасета. Започнаха и срещи със свиневъдите, които все още не са умъртвили животните си.

Една от първите срещи беше в ямболското село Безмер, където по неофициални данни все още има живи над 50 прасета. Професор Радко Пешев и представители на Агенцията по храните разясниха на стопаните какво представлява заболяването африканска чума по свинете, последиците и необходимостта от прилагане на крайни мерки за ограничаване на разпространението му.

Хората казаха обаче, че тази среща е закъсняла.

Ваня Димитрова - свиневъд, с. Безмер: При нас няма огнище на чума. Защо беше обявена тази 20 км зона, превантивни мерки да запазим големите комплекси. Така казаха и продължават да твърдят че е така. Какви са тия превантивни мерки да унищожат заден двор, да запазят големите?

От Агенцията по храните обявиха, че след 1 септември започва изплащането на финансовата помощ за дезинфекция на личните стопанства, където прасетата са доброволно умъртвени.

С 300 лв ще бъдат подпомогнати стопаните, попадащи в 20-километровата санитарна зона около големите свинекомплекси. Условието е те вече да са почистили и дезинфекцирали стопанствата си.

Кметовете на населени места трябва да изготвят списъци, по които ще се изплащат средствата. В почти всички ямболски села тези списъци вече са готови и предадени.

Георги Динев, кмет на с. Кабиле: Проверихме дали животните са изклани, дали има нещо останало в свинарниците, със снимков материал направихме списъци подписани от кмета на населеното място, от лекаря който отговоря от агенцията по храните от там списъците ще бъдат предоставени на областния управител и след неговия подпис ще започне изплащане на обезщетенията на хората.

Разяснителните информационни срещи ще продължат в населените места, където все още има живи прасета. Утре такава кампания ще има в сливенското село Крушаре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово
След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово
Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища
Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища