НОВИНИ

Адвокати обсъдиха с омбудсмана проблемите в Търговския регистър

Адвокати се оплакаха на омбудсмана Мая Манолова от практиките в Търговския регистър. Те твърдят, че служителите, отговорни за регистрирането на фирми, работят на "ръба на закона", като отказват вписвания с цел събиране на такси от фирмите. Юристите настояват да се въведат глоби за длъжностните лица, които издават неправомерни откази. На срещата присъстваха директорът на Агенцията по вписванията и заместник-министърът на правосъдието.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:30, 21.08.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На срещата адвокатите посочиха конкретни примери за куриозни откази.

Искра Кишкова - адвокат: Най-пресният случай това е от 13 август, в който наш колега има отказ, защото Агенцията по вписванията, в случая Търговския регистър не успява да отвори файл, който е на PDF - най-разпространения формат.

Адвокатите се оплакаха и че им се дават противоречиви указания за попъване на завявленията, а сроковете са толкова кратки, че са невъзможни за изпълнение.

Мая Манолова, омбудсман: Има противоречие според адвокатите с действията на длъжностните лица по регистрацията и изискванията на комисията за зашита на личните данни.

Според омбудсмана Мая Манолова трябва да има ясни указания как да бъдат признавани дължими такси при регистрация.

Мая Манолова, омбудсман: Изпълних своя ангажимент и съм внесла проект за закон, който да реши въпроса с присъждането на разноските по съдебни дела срещу актове на агенцията, които са спечелени от граждани.

Директорът на Агенцията по вписванията отговори на обвиненията, че указанията няма как да се изпълнят, защото материята е динамична.

Габриела Козарева, директор на Агенцията по вписванията: Няма как да твърдим , че указанията , които ние сме дали ще обхванат всичко и никога повече няма да се променят. Напротив, идеята е те да се осъвременяват и допълват регулярно.

Правосъдното министерство, Агенцията по вписванията и представителите на авдокатите се разбраха проблемите с Търговския регистър да бъдат обсъдени на широк дебат през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панчо Малезанов представя изложбата Жега в Капана
Панчо Малезанов представя изложбата "Жега в Капана"
Експерт по киберсигурност: Има дигитални следи от мейла с фалшив сигнал за бомба
Експерт по киберсигурност: Има дигитални следи от мейла с фалшив сигнал за бомба