НОВИНИ

Омбудсманът Диана Ковачева: Липсва адекватна грижа за хората с деменция

Общественият защитник ще продължи проверките в социалните домове, в които са настанени възрастни хора с деменция. Това обяви в Сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ в България има над 100 000 души с деменция, места в социални домове обаче има за едва 1% от тях.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:33, 22.01.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

До този момент проверките на омбудсмана са показали, че едва в един дом има нужните условия за достоен живот на хора с деменция. Основният проблем е липсата на квалифициран персонал, който да предостави специализирана и медицинска грижа, обясни омбудсманът.

Общественият защитник коментира и резултатите от проверката на прокуратурата в дома в Горно Косово. Разследващите вчера излязоха с позиция, че нарушения няма, в същото време клип разпространен в социалните мрежи показа лошо отношение към настанените в дома. Ковачева обясни, че въпреки че няма закононарушения, това не означава, че не са засегнати основни човешки права - като правото на сигурност, на пространство, на достоен живот.

Диана Ковачева: Хората работещи в подобни условия също са засегнати, защото те извършват тежка физическа работа, натоварени са психически заради тежките случаи, с които трябва да се занимават, но това не означава, че трябва да нарушават правото на личното достойнство. Голяма част от болните са хора, които през живота си са се образовали, работили са, имали са сериозни професии и не е логично към тях да се отнасят по подобен начин.

Омбудсманът представи данни и на Световната здравна организация, според която се очаква нарастване на броя на хората с деменция, заради увеличаване на продължителността на живота. Ковачева се надява, че институциите ще се сезират и ще вземат мерки.

Диана Ковачева: Отговорен е преди всичко кметът на съответното населено място. Разбира се контролът се осъществява от Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика, но кметът е този, който трябва да мисли за осигуряване на средства и хора за работа в подобни домове.

Според данните на общественият защитник именно липсата на квалифицирани кадри за подобна специализирана и медицинска грижа води до лошите условия в домовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съставиха акт на нагъл шофьор в Пловдив
Съставиха акт на нагъл шофьор в Пловдив
Какво ще търси националното обвинение в социалните домове в Пловдивско
Какво ще търси националното обвинение в социалните домове в Пловдивско