НОВИНИ

След среща при премиера: Медицинските сестри вдигат палатковия лагер

След среща с премиер Бойко Борисов протестиращите медицински сестри вдигната някои от палатките си. Засилени проверки на МВР, БОП и Икономическа полиция във всички болници - за това са договориха Борисов и сестрите на среща, продължила повече от 2 часа в Министерския съвет. Ще има нова среща следващия четвъртък след подписването на Националния рамков договор, а в сряда медицинските сестри ще преместят протеста си пред Народното събрание.

Александър Марков
от Александър Марков
22:17, 16.12.2019
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

След като ги чака половин час, премиерът Бойко Борисов, социалният и здравният министър се срещнаха с протестиращите сестри в 19 ч.

Бойко Борисов, министър-председател: Нали сте тука отвънка, аз ви чух днеска, че ще мръзнете и мръзнете, аз оставам, вчера поискахте среща, чакам ви от 18:30 ч., идваме в 19 ч. Заповядайте!

Премиерът постави три въпроса пред сестрите, пред здравния и социалния министър: трябват ли ни над 300 болници в България, защо мениджъри на болници взимат хиляди левове, защо въпреки милиардите, отделяни за здраве, има дефекти и протестиращи?

Бойко Борисов, министър-председател: Аз гледам рамката, а рамката е много пари - все повече, все повече, все повече и все повече, и вместо вие да кажете - все по-доволни сме, пациентите да кажат - все по-доволни сме, лекарства безплатни за стотици милиони раздаваме - да кажат по-доволни сме, саниране, в стотици милиони се измерва всичко, и да водим този разговор, просто ми е криво.

Сестрите заявиха, че ако не се краде толкова в здравеопазването, пари ще има за всички и изнесоха пред премиера данни за мащабни нередности: фалшиви болнични, клинични пътеки и други нарушения.

Димитриа Димитрова, медицинска сестра: За да има хикс пътеки, трябва да има хикс доктори... Оттам насетне, като дойде краят на месеца, се казва - вие няма да вземете заплати, ако нямате толкова пътеки, и се правят пътеки само с лични карти.

Сестрите и премиерът се разбраха освен за засилени проверки срещу нарушенията, да продължи диалога за увеличаване на възнагражденията им.

Мая Илиева, Синдикат на медицинските сестри: Говорихме, разбира се, за преразпределението на средствата и така да бъдат разпределени, че да може да има процент и за медицинските специалисти и то да бъде заложено в НРД. По думи на г-н Ананиев, Националният рамков договор ще бъде подписан следващата седмица в четвъртък и тогава ще имаме нова среща.
;

В договора ще бъде разписано какъв процент от приходите от клинични пътеки ще отиват за заплати за медицинските сестри и конкретна формула, която да регламентира заплащането лекар-медицинска сестра-друг персонал.

Бойка Анастасова, Асоциация на физеотерапевтите: Има някаква чуваемост за отделните съсловия, обещанията, обаче, не са като даванията, така че ние ще продължим да следим това, което е дадено като обещание в седмица-две-месец, година, дали се изпълняват и ще продължаваме да искаме това, което сме написали навсякъде по лозунгите ни пред палатковия лагер.
Надежда Маргева, сестра от Сливен: Министър-председателят каза, че след като въведем новия рамков договор, болниците, които няма да могат да постигнат размера, който е посочен като възнаграждение, ще помислят по какъв начин да помогне държавата.

Сестрите раздигнаха някои от палатките си. Въпреки договореностите, сестрите ще продължат протеста си. Този път в сряда до Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха от затвора полицаите, осъдени за смъртта на Чората
Пуснаха от затвора полицаите, осъдени за смъртта на Чората
Десетки арестувани в Казахстан след антиправителствен протест
Десетки арестувани в Казахстан след антиправителствен протест