НОВИНИ

"Слънчев импулс 2" завърши успешно околосветското си пътешествие

Задвижваният със слънчева енергия самолет "Слънчев импулс 2" се приземи в Абу Даби. Така той завърши своето околосветско пътешествие, по време на което самолетът разчиташе единствено на соларните си панели.

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 26.07.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Пилотът и създател на необикновения самолет - швейцарецът Бертран Пикар приземи машината без усложнения в 3:05 часа българско време на летище „Ал Батен“, недалеч от столицата на Обединените арабски емирства. Така самолетът с ширина по-голяма от тази на "Боинг 747" и тегло по-малко от това на лек автомобил завърши своето пътуване от 42 хиляди километра през четири континента без да използва нито една капка гориво.

Бертран Пикар, пилот: "Светът се върти. Ако искаме добър жизнен стандарт, трябва да обърнем поглед към чистите технологии и възобновяемата енергия. Пътешествието на "Слънчев импулс 2" не е просто страница в новата история на авиацията. То е успех за историята на енергетиката".

Последният етап на околосветското пътешествие на "Слънчев импулс 2" започна в 1:30 българско време на 24 юли. Задвижваният от слънчева енергия самолет излетя от Кайро след неочаквано забавяне поради лошо време. Контролният център на полета изрази по-рано притеснение за краткия период, в който самолетът ще лети над Саудитска Арабия, където трябва да се справи с изключително високите температури по цялата ѝ територия. Полетът обаче премина без инциденти.



;

Изграденият от въглеродни нишки летателен апарат, чийто размах на крилата е 72 метра, започна през март 2015 година. Тогава той излетя от Абу Даби в опит да стане първият обиколил света самолет, изцяло задвижван от слънчева енергия. По време на пътешествието си, "Слънчев импулс 2" летеше на средна височина 9 хиляди метра със средна скорост между 45 и 90 километра в час. За година и три месеца апаратът направи 16 спирки по пътя си около земното кълбо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите се събират извънредно преди ваканцията
Депутатите се събират извънредно преди ваканцията
Сириецът, убил жена в Ройтлинген, е познавал жертвата си
Сириецът, убил жена в Ройтлинген, е познавал жертвата си