НОВИНИ

Служители на агенцията по храните протестираха пред МС

Протест на служители от Агенцията по безопасност на храните. Те се събраха пред Министерския съвет с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:28, 04.12.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Протестиращите служители на Агенцията по храните останаха безмълвни.

Все пак сме държавни служители.
Нямаме право да говорим.

Вместо тях говориха организаторите на протеста. Поискаха догодина Агенцията по храните да разполага с бюджет от 105 милиона лева.

Анелия Иванова, председател на федерация "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа": Основното ни искане е бюджетът на Агенцията да бъде отделен и ние да знаем, че тези средства са за безопасност по храните. За това, че тези хора ще си свършат работата.
Проф. Паскал Желязков, директор на Българската агенция по безопасност на храните: Не става така с искания от днес за утре. Това е известно на хората.

Работещите в Агенцията по храните искат 40% по-високи заплати догодина.

Анелия Иванова, председател на федерация "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа": Ветеринарни специалисти, доктори, агрономи, лаборанти получават 800 -1000 лева. Това е унизително ниско заплащане.
Проф. Паскал Желязков, директор на Българската агенция по безопасност на храните: Парите не достигат не само в нашата служба. Парите не достигат на много места, но така или иначе средствата, които са необходими за функционирането на агенцията, ги има.

Недоволните, обаче са на друго мнение.

Анелия Иванова, председател на федерация "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа": Няма консумативи, няма диагностикуми. Не може да се свърши профилактиката на животните.
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Всеки може да представи подобни искания и във всяко едно такова искане могат да се намерят основания. Но всеки може да се разпростира според възможностите си.

Танева каза, че в бюджета за догодина са заложени 10 милиона лева повече за увеличение на заплатите на служителите в агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Минималната работна заплата става 610 лева от 1 януари
Окончателно: Минималната работна заплата става 610 лева от 1 януари
7 са вече задържаните за компютърни измами, ощетили над 47 световни фирми
7 са вече задържаните за компютърни измами, ощетили над 47 световни фирми