НОВИНИ

Служители на шуменския екарисаж излязоха на протест

Те поискаха оставката на директора на Областната агенция по храните, по чиято заповед от два месеца предприятието е затворено заради нарушения в производтвото. Така то не може да извършва дейността си по обезвреждането на отпадъчни животински продукти, за които има сключен договор с държавата.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
17:02, 11.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

80 работници излязоха пред сградата на областната дирекция за безопасност на храните, за да устояват правото си да работят.

Пламен Петров, работник: Не може за едни паяжини да спреш цяла фабрика, която обслужва половин България.
Петина Георгиева, работник: Абсолютно неоснователни причини за спиране и налагане на всякакви забрани под претекст, че условията, при които се работи, ние създаваме опасност.

Шуменският екарисаж е преминал седем проверки от Европейския съюз и всички с отлични оценки, заяви управителят на екарисажа. Според него, само Агенцията по храните не приема, че производството им отговаря на изискванията.

;
Мирослав Александров, управител на екарисаж: На два пъти ни затваря предприятието с неоснователни доводи. С първото затваряне успяхме да се преборим в Шуменския административен съд, но сега сме в процедура на второ затваряне.

От Агенцията отхвърлиха обвиненията. Затварянето е в резултат на груби нарушения, за които има издадени 20 констативни протокола.

Д-р Катя Райкинска, директор на Областна дирекция за безопасност на храните – Шумен: При проверките беше установено, че заедно с опаковките полиетилен и стиропор, това се вкарва в продукта. След това полученият продукт се използва за суровина за производство на храна за домашни любимци, което е изключително канцерогенно.

Ако исканията им за възстановяване на дейността не бъдат уважени, работниците ще подновят протестите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полските депутати си намалиха заплатите с една пета
Полските депутати си намалиха заплатите с една пета
ДРУГИТЕ новини: Jethro Tull празнуват 50 и тук
ДРУГИТЕ новини: Jethro Tull празнуват 50 и тук