НОВИНИ

Снегът пак ни изненада, смятат шофьорите в Пловдив

Отмениха жълтия код за сняг и поледици в София, Перник, Пловдив и Пазарджик, предупреждението остава в сила за Северна България. Температурите днес в Тракийската низина се вдигнаха до 15 градуса и започна обилно снеготопене. Но шофьорите все още си спомнят за тежките пътни условия през седмицата. Снеговалежът създаде сериозни проблеми в Градския транспорт в Пловдив. Днес в редовната ни рубрика "Гласът на града" ви срещаме с дългогодишният шофьор Стою Калчев, който разказва за добрите и за трудните страни на професията.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
19:00, 03.03.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

От близо четвърт век Стою Калчев кара автобус, последните 9 години в Градския транспорт на Пловдив. Преди това е работил с туристически агенции основно в чужбина.

Стою Калчев, шофьор в градския транспорт: "В градското е много тежко като професия."

"Какво Ви задържа в нея?"

Стою Калчев, шофьор в градския транспорт: "Това ме задържа, че вечер съм си вкъщи. В чужбина семейството липсва."

Най-големите изпитания за шофьорите от Градския транспорт са дупките по улиците и непочистените от снега трасета.

Стою Калчев, шофьор в градския транспорт: "В понеделник беше ад. Единият курс, който трябваше да се изпълни за 35 минути от крайна до крайна спирка, ние го изпълнявахме за час и 15 минути. Значи двойно повече. Автобусите вървяха с двучасово закъснение. Градът не беше почистен. Пътищата заледени, автобусите не можем да спрем, колите пречат. Пътниците недоволни, изнервени, роптаят."

Стою Калчев е убеден, че нещата могат да са различни.

Стою Калчев, шофьор в градския транспорт: "По-адекватни мерки да се вземат за почистването на града и гражданите да не пътуват, когато вали сняг, с колите си. Масово се тръбеше една седмица по медиите колите да не се изкарват, да се ползва градският транспорт, а ние българите не се вслушваме и става хаос."

Всеки ден шофьорите на градския транспорт могат да изпаднат в рискови ситуации, разказва Калчев и си припомня поредния припаднал в автобуса пътник отпреди няколко дни.

Стою Калчев, шофьор в градския транспорт: "Изчакваш, докато дойде линейката. Преди това оказваш първа помощ – къде вода ще дадеш, в случая беше диабетик – дадохме захар."

Стою Калчев обича да се чувства полезен.

Стою Калчев, шофьор в градския транспорт: "Да може да помогнеш на някой пътник. Ето сега например детенцето го изчаквам да може да се качи, да не стои на студа до следващия автобус. И като кажат "благодаря"..."

Без съмнение Калчев често чува "Благодаря" от своите пътници, коментират колегите му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният празник беше почетен и от българите в Абу Даби (ВИДЕО)
Националният празник беше почетен и от българите в Абу Даби (ВИДЕО)
Българите в Хага извиха хоро за Националния празник Трети март (ВИДЕО)
Българите в Хага извиха хоро за Националния празник Трети март (ВИДЕО)