НОВИНИ

Собственици на казани за варене на ракия от Варненско се събраха на протест

Собственици на казани за варене на ракия от Варненско се събраха за протест в село Припек, където се намира една от спиртоварните. Те искат да работят целогодишно, а съдовете за варене на ракия да са с различна вместимост.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
15:42, 07.06.2016
5707
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Собствениците на казани са притеснени, че последните промените в Закона за акцизите и данъчните складове все още не са приети и те не знаят по какви правила ще работят.

Андон Дончев-собственик на казан за ракия
Не стига дето ни съсипаха, отгоре на това ни отвориха още работа. Казан на 2 години, събарял съм казана, да ги режа, да вляза в литрите. А двата ги затварям и ги зидам.

Казанджиите искат да работят през цялата година, защото материалът за ракията ферментира по различно време. Проектозаконът разрешава това, но налага други ограничения.

Атанас Рашев - собственик на казан за ракия
По новия проектзакон ще работите целогодишно, но ще варите до 10 хектолитра ракия на обект, това значи 2 тона и половина ракия - 40 градуса. Като сваря 2.5 тона ракия трябва да затворя казана.

Лозарите също са засегнати от промените в Закона. Според тях, наложените ограничения ще намалят продажбите на грозде от частни лица, които плащат 4 пъти по-висока цена за килограм отколкото големите винопроизводители, които купуват гроздето на безценица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачките във Франция застрашават Евро 2016
Стачките във Франция застрашават Евро 2016
Потребителските спорове да бъдат премахнати от обхвата на Арбитражния съд
Потребителските спорове да бъдат премахнати от обхвата на Арбитражния съд