НОВИНИ

София Владимирова по казуса "Референдум": СЕМ не намира нарушение на екипа

Председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ, че нарушения по Закона за радиото и телевизията в поведението на екипа на "Референдум" няма. Тя още веднъж поздрави за професионалното поведение екипа на предаването и ръководството на БНТ. Владимирова определи скандала, който се разигра във вторник с един от участниците в дискусията - като "недопустима ситуация".

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 03.10.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

София Владимирова заяви, че трябва да се огледа тази ситуация и да се помисли дали има нужда от нов регламент.

"Но няма нито един регламент, който да казва кое е правилото за добрия вкус и добро възпитание. Това законът трудно може да го регламентира. Трябва да сме наясно, че когато има едни правила, какъвто е конкретният случая, регламентът трябва да се спазва в името на добрия тон", каза София Владимирова.

Тя уточни, че в тази ситуация водещият орган е ЦИК, тъй като се намираме в предизборна кампания. Правилата и редът за провеждане на предизборна кампания, включително и в медиите са регламентирани в Изборния кодекс.

Владимирова заяви, че по случая в "Референдум" до момента СЕМ е изпратил запис на предаването и сигнал до ЦИК, както е изразил подкрепата с декларация по отношение на работещите в БНТ.

"Ако има последващи действия, които изискват намесата на регулатора, няма да се колебаем да действаме според правомощията си", каза тя.

Председателят на СЕМ напомни, че БНТ и БНР са натоварени с ангажименти много над тези, които имат търговските доставчици. Още повече това важи по време на предизборни кампании, защото се съобразяват с много условия.

По думите на Владимирова трябва да започне разговор какви трябва да бъдат границите, какво е мястото на обществените медии, за това, че трябва да бъде осмислена по нов начин мисията на обществените медии.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 нови линейки ще бъдат разпределени в центровете за спешна помощ
25 нови линейки ще бъдат разпределени в центровете за спешна помощ
Нови американски мита върху европейските стоки
Нови американски мита върху европейските стоки