НОВИНИ

Сондата "Джуно" влезе в орбитата на Юпитер

Космическата сонда на НАСА "Джуно" изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер в 6:53 часа тази сутрин. 35 минути преди това апаратът запали двигателите си, за да изпълни маневрата.

сондата джуно влезе орбитата юпитер
bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 05.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още

НАСА съобщи за щастливото събитие в микроблогинг мрежата "Туитър". За успеха на маневрата по позициониране в орбита, "Джуно" подаде трисекунден радиосигнал. Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Това е първия построен от човека обект, който се е доближава толкова близо до Юпитер. "Джуно" ще надникне през облаците на планетата от само 5 хиляди километра височина от повърхността.

Мисията на апарата е да проучи всичко свързано с Юпитер. Смята се, че тя е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно е "уловила" много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. Изследователите се надяват, че благодарение на събраната от "Джуно" информация, ще могат да научат повече за формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.

Последната космическа мисия до Юпитер се провежда преди повече от две десетилетия. Тогава сондата "Галилей" орбитира около Юпитер в продължение на две години. Сега "Джуно" ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на неговата мисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Амнести интернешънъл: сирийски бунтовници използват мъчения и извършват убийства
Амнести интернешънъл: сирийски бунтовници използват мъчения и извършват убийства
Премиерът е свикал извънредно заседание на съвета по сигурността
Премиерът е свикал извънредно заседание на съвета по сигурността