НОВИНИ

Сопот е домакин на уникално екстремно състезание

За първи път парапланеристи от цял свят се състезават в нова дисциплина, която е комбинация между прелети на дълги разстояния и изпълнение на акробатични фигури над различни локации.

сопот домакин уникално екстремно състезание
bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 01.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Идеята за уникалното състезание е на българския екстремен спортист Веселин Овчаров, който е световен рекордьор на едно от най-трудните изпълнения в акробатиката - инфинити тъмблинг. Той направи над 600 последователни превъртания с парапланер. По думите му новата дисциплина дава възможност на състезателите изцяло да се доближат до полета на птиците.

Веселин Овчаров - организатор на състезанието и състезател: Всъщност това е другият фактор, по-различен от всички други състезания, когато се правят акробатики, ние ги правим над вода, има лодки и всичко е в една много изкуствена среда. Тук акробатиките ще бъдат правени над планината, дълбоко вътре в планината, над скали, над гори.

За да премерят сили в небето над Сопот, дойдоха най-добрите парапланеристи от цял свят. Те летят със специални крила, които са подходящи както за прелети, така и за акробатични фигури.

Тим Алонги - състезател от Франция: Свикнал съм да летя с крило, което е 16 инча, а сега трябва да летя с такова, което е 20 инча. Надявам се да се справя с дългите разстояния. Обичам да летя близко до земята. Може да очаквате най-трудните за изпълнение акробатики. Времето изглежда добре.
Веселин Овчаров: Ще има много фигури, които са комбинация от една в друга и най-модерното е преходите да стават с обръщане на посоката. Примерно ако се въртя на ляво връзката към следващата фигура е с почти без да има спиране, надясно, което звучи ненормално нали и невъзможно, но се прави, на всичкото хората вече го правят с насукани колани, което означава назад летене.

След световното първенство по парапленеризъм през 2013 г. в дисциплината прелети на дълги разстояния, Сопот продължава да привлича спортистите и да се утвърждава като най-доброто място за безмоторно летене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните за телефонни измами остават в ареста
Задържаните за телефонни измами остават в ареста
75-годишен силистренец постави световен рекорд в плуването
75-годишен силистренец постави световен рекорд в плуването