НОВИНИ

Социалните служби ще приемат заявления за безплатни винетки от 2 януари

Социалните служби не приемат заявления за издаване на безплатни електронни винетки. Причината - промените в наредбата, по която се отпускат стикерите, още не са обнародвани в "Държавен вестник" и новият формуляр на заявлението още не е отпечатан.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:48, 28.12.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Право на безплатна електронна винетка имат хората с 50 и над 50% намалена работоспособност и семействата отглеждащи деца с увреждания до 18 години.

Лили Стоева опитала да подаде заявление за безплатен стикер на съпруга си в началото на декември.

Лили Стоева: Той е взел февруари месец миналата година, тоест тази година и ми казаха да дойда в края на януари, за да мога да взема декларация и да я попълня съответно за винетен стикер.

В подобна ситуация през декември са попаднали и други хора с увреждания.

Миглена Митева - началник "Интеграция на хора с увреждания", АСП: Хора не са връщани. По-скоро на тях им е предоставена информация,че предстои промяна в наредбата за предоставяне на безплатни винетни стикери за хора с увреждания и поради тази причина не са приемани заявления.

Старите винетки на хората с увреждания още са валидни. Въпреки че промените в наредбата още не са обнародвани и нов формуляр няма, заявления за електронни стикери ще се приемат от 2 януари.

Миглена Митева - началник "Интеграция на хора с увреждания", АСП: До отпечатването на новия образец ще се използват старите образци. Този текст, който в стария образец липсва ще бъде разпечатан допълнително и ще бъде връчван на лицата.

Текстът, който липсва, уведомява хората къде могат да проверят дали им е издадена електронната винетка. За да няма опашки при подаването на заявления от Агенцията за социално подпомагане апелират:

Миглена Митева - началник "Интеграция на хора с увреждания", АСП: Ако винетния им стикер е валиден до февруари, март, април и т.н. Не е необходимо да подават заявлението си още през януари месец - могат да изчакат и да го подадат 10 дни преди да изтече.

Социалните служби имат 7 дневен срок за обработка и одобрение на заявленията за безплатни винетки, а Агенция "Пътна инфраструктура" има три дни да издаде стикерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северната дъга на Околовръстното на София - без винетка засега
Северната дъга на Околовръстното на София - без винетка засега
Министър Димов: Няма замърсяване от водите на р. Драговищица
Министър Димов: Няма замърсяване от водите на р. Драговищица