НОВИНИ

​Спешни мерки срещу насилието над лекари и медицински служители в Пловдив

40 прокурори от Апелативната прокуратура в Пловдив ще разследват ускорено делата срещу посегателства над медици. Реакцията идва след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров за определяне на специални магистрати, които да водят този вид разследвания по места и създаване на организация между прокуратурата и здравните заведения.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
19:08, 14.09.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
​спешни мерки насилието лекари медицински служители пловдив

Поредният нападнат медик в Пловдив е лекарка от Детското спешно отделение в Университетската болница „Свети Георги". Тя е ударена от баща на дете, което погълнало прах за пране. Причината - мъжът не е бил допуснат до сина си.

д-р Томи Вретенаров - Детско спешно отделение - УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив: Помолила го е да излезе отзад тъй като е било претъпкано. Те са две легла плюс още две кушетки. Ако влезнат 3 семейства стават девет души вътре. Плюс нас екипът ставаме 12. Не можем да се разминаваме.

След този случай лекарите в болницата работят в страх. За повече сигурност в спешните отделения управата предприема редица мерки за борба с агресията.

проф. Карен Джамбазов - изп. директор на УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив: Ще ограничим достъпа. Смятаме да поставим и няколко радиостанции, с които да имаме още по-бърза връзка с всеки един спешен кабинет, тъй като паник бутоните преминават през джипиеси и технически забавят действието.

Екипите на болницата ще имат директна връзка с двама апелативни прокурори. При нападение лекарите ще се свързват директно с тях на горещ телефон.

Гергана Мутафова - председател на Районната прокуратура в Пловдив: Във всеки един момент от денонощието съответният координатор на лечебното заведение, определен от съответния директор за връзка с прокуратурата и полицията ще може да осъществява пряк контакт с колегите, за да се запазят по най-добрият начин съответните доказателства в един такъв случай и да се започне работа по бързо производство, когато има извършено такова престъпление.

Прокурори ще наблюдават нападения и в болниците в Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
71-годишна жена от Варна беше уличена в телефонни измами
71-годишна жена от Варна беше уличена в телефонни измами
Четирима министри внасят в Брюксел проекта за магистрала Струма
Четирима министри внасят в Брюксел проекта за магистрала "Струма"