САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Трансплантираха черен дроб на 36-годишен мъж във ВМА

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма.

от БНТ
11:40, 19.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
трансплантираха черен дроб годишен мъж вма

Реципиентът е 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 43 години.

"Това е една от най-тежките и сложни чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра", коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Той изказа своята благодарност към ръководството и екипите на болницата в Силистра за създадената перфектна организация при извършване на експлатацията.

Самата трансплатантация продължи близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които работим – заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т.н. Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията.

"Тук е мястото да отбележа перфектната работа на колегите от анестезиологичния екип – не само по време на операцията, но и в първата критична нощ след нея. Засега състоянието на пациента е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата", каза още професор Владов.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарност и към екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция, която дава възможност и на медицинските екипи да изпълнят адекватно своите задължения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Японски съд оправда трима обвиняеми за аварията във Фукушима
Японски съд оправда трима обвиняеми за аварията във Фукушима
Взривиха колата на помощник на частен съдебен изпълнител в Стара Загора
Взривиха колата на помощник на частен съдебен изпълнител в Стара Загора