НОВИНИ

Специалистите от УМБАЛСМ „Пирогов“ прегледаха близо 400 деца от Кърджали

За първи път в болницата в Кърджали беше демонстрирана онлайн връзка със спешен кабинет на "Пирогов", която показа възможностите на телемедицината. Апаратурата позволява директна консултация на местни лекари със специалист от "Пирогов". Така болните дори и от най-отдалечените кътчета на страната ще имат директен достъп до консултации със високоспециализирани медици и ще могат да получат най-доброто за тях решение. Системата за телемедицина е разработена от български специалисти и се приема за революционна в здравеопазването

bnt avatar logo
от Станислава Георгиева
15:58, 01.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Събота е, а коридорите на болницата в Кърджали са препълнени от пациенти. Десет специалисти от "Пирогов" провеждат безплатни прегледи. За стотици болни това означава да си спестят пътуване до София, пари за престоя им там и чакането пред лекарските кабинети.

Лекарите от „Пирогов“ не могат всяка седмица да са в Кърджали. Но скоро това няма и да им се налага. В болницата в града ще започне да действа система за телемедицина. От Кърджали на дежурния специалист в „Пирогов“ се изпращат резултатите от изследванията и снимките от скенера на болна млада жена.

;

Консултацията отнема около 5 минути. Преди за това бяха необходими поне два дни и се ангажираше медицински екип и специализиран превоз за болния.

проф. Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ-Кърджали: Смятам, трябва да се лансира в по-нататъшните виждания не само на една болница, но въобще и в развитието на здравеопазването.
;

Телемедицината решава и проблема с липсата на специалисти в болниците на по-малките градове в страната.

д-р Асен Меджедиев, началник отделение "УНГ" при УМБАЛСМ "Пирогов": Това изключително много улеснява, тъй като нито една държава не може да си позволи да има високоспециализирана дейност във всяка една област.

За да поемат обажданията на болниците в страната. В „Пирогов“ вече ще има два дежурни кабинета със специалисти, които ще са на разположение 24 часа в денонощието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Помпео ще участва в срещата на клуба „Билденберг“
Майк Помпео ще участва в срещата на клуба „Билденберг“
Никола Груевски подаде оставка и като депутат
Никола Груевски подаде оставка и като депутат