НОВИНИ

Първият колцентър за спешни консултации ще отвори врати в Сандански

Първият в страната колцентър за спешни консултации ще заработи в Сандански. Той ще е съвместен между болница "Югозападна" в Сандански и софийската „Пирогов". Очаква се колцентърът да заработи до май тази година.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
13:30, 10.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В болницата в Сандански ще бъде изграден колцентър, а в "Пирогов" - диспечерски център, който ще бъде на постоянно разположение за консултации.

Д-р Асен Меджидиев, началник отделение УНГ в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов" : Когато колегите имат нужда, да могат всички изследвания на момента да бъдат виждани в София - било то образни, ехографски, клинична лаборатория. Когато имат нужда от спешна и навременна консултация, да се уточни дали детето трябва веднага да бъде транспортирано, дали на място може да му се помогне.

Колцентърът за спешни консултации трябва да заработи най-късно до май тази година. Подари недостиг на педиатри в цялата страна, първоначално той ще обслужва случаи с деца, но няма да бъдат отказвани консултации и за други спешни случаи.

Проф: Асен Балтов - директор на Пирогов: На много малко места в България има такива специалисти, които могат да дадат адекватно и бързо решение. Мисля, че когато можеш да комуникираш максимално бързо с такъв специалист, е по-добре за всички.

Следващият етап на развитие на проекта е създаването на т.н. "телемедицина" - конферентна връзка, чрез която в реално време лекарите ще могат да наблюдават какво се случва в болничните заведения и ще могат да провеждат консултациите си на живо, по интернет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Манфред Вебер?
Кой е Манфред Вебер?
Сирийската армия среща сериозен отпор в последния бастион на Ислямска държава
Сирийската армия среща сериозен отпор в последния бастион на "Ислямска държава"