НОВИНИ

Спецпрокуратурата разследва пране на пари с виртуална валута уанкойн

Специализираната прокуратура участва в разкриването на международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уан-койн. В престъпната схема участва и българска фирма. Основните разследващи от Германия имат съмнение, че изградената схема финансира организирани престъпни групи и тероризъм. Обискирани са офисите на свързаните дружества тук, иззети са сървърите на виртуалната пирамида.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:02, 19.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

България се включва по молба за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд. Искането е за разследване на българското търговско дружество „Уан нетуърк сървисиз“ и свързаните с него лица, между тях и две българки с германско гражданство. Те са част от международна група, която поддържа измамна финансова пирамида.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тази група в продължение на около 3 години е, успяла да привлече повече от 3 млн потребители клиенти от цял свят, така ги наричат те, които инвестират в обучителни пакети за криптовалутата oneСoin
Иван Гешев, ръководител на специализираната прокуратура: Производител и т. нар валута oneСoin е дружество регистрирано в Дубай а разпространител е българското дружество „Уан нетуорк сървисиз“.

Вчера са били обискирани офисите на фирмата и на свързаните с нея дружества в София, Варна и Велико Търново. Иззети са сървърите на виртуалната пирамида и документи. Разпитани са около 50 души. Така с наша помощ прокурорите от Германия значително са напреднали в разследването, което водят вече три години. Сложно, не само защото е виртуално и обхваща различни държави, но и защото като цяло е непознато явление.

Иван Гешев: Може би за първи път не само за България, ами представлява интерес за много държави по света, защото това е една чисто нова дейност характерна вероятно това представлява някаква пирамидална структура

За разлика от биткойите, oneСoin е централизирана система, цената на криптовалутата се определя от виртуални недействителни схеми.

Иван Гешев: Продажбата и придобиването докато едното става свободно през интернет на бит коити продажбата и придобиване на, уан коин става само и единствено от някои от тези търговски дружества

Разследване по случая се води още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обжалва се промяната в устройствения план на Пирин
Обжалва се промяната в устройствения план на Пирин
20 украински моряци повече от година стоят във Варна без заплати
20 украински моряци повече от година стоят във Варна без заплати