НОВИНИ

​Спират асансьорите без монтирано мобилно устройство в кабината

То е задължително от 1-ви януари. Ако при проверка няма такова устройство, асансьорът ще бъде спиран, а жителите на блока и поддържащата фирма - глобявани.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:52, 04.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Според представители на асансьорния бранш съоръженията без мобилно устройство за връзка с техниците все още са стотици, а проверките вече са започнали.

Калин Петров, председател на УС на НБС ,,Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори": "За цяла България са 120 спрени асансьора. Мисля, че има 4-5 акта написани на фирми, поддържащи асансьорите. 90% от собствениците сигурно въобще не знаят, че има такава наредба."

В пловдивския квартал „Тракия" бутони за връзка са монтирани само в няколко входа. Хората масово отказват да поръчат устройствата. Причината - допълнителен разход.

Златозар Георгиев: "Това е едно излишно средство, от което някой ще се облагодетелства."

Устройството струва между 250 и 360 лева. Допълнително се закупува и СИМ карта. Хората тук разказват, че никой от входа обаче не искал да купува карта на свое име, което на практика прави мобилната връзка неизползваема.

Лилия Чолакова, фирма за професионални домоуправители: "За да не се натоварват излишно, а и може да се натрупат големи сметки. С предплатените карти не е сигурно дали ще има достатъчно минути във ваучера, за да се извърши повикване, когато това се наложи."

Живеещите в блока и техниците са убедени, че аварийното устройство няма да доведе до повече сигурност.

Златозар Георгиев: "Според мен е абсолютно излишно това нещо. Какво може да ми се случи в асансьора, като аз имам GSM и мога да повикам помощ, от коgoто и да е било."
Румен Петров, управител на сервиз за асансьори: "Знаете ли колко влизат във връзка? Ама точно хич. Вади телефона. Вижда го. Набира и казва Румба асансьора не работи."
Калин Петров, председател на УС на НБС, Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори": "Ако проявим толерантност и не спрем асансьора, както мисля повечето колеги са го направили, проверяващата ни фирма било то държавна или частна, трябва да ни напише предписание и незабавно да уведоми Държавната инспекция и тя незабавно да спре асансьора."

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отказаха да застанат пред камерата ни. Заявиха, че проверката на асансьора, зависи от това, кога ще бъде направен годишният технически преглед. Той може да бъде в началото и в края на годината в зависимост от документацията на съоръжението. От Агенцията уверяват, че проверките ще бъдат поетапни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правят втори Кризисен център за жертви на домашно насилие в Русе
Правят втори Кризисен център за жертви на домашно насилие в Русе
Пътен ремонт блокира основната складова зона на Русе
Пътен ремонт блокира основната складова зона на Русе