НОВИНИ

Спор в Народното събрание кой е предложил идеята за болничните

Кой да плаща първия ден от болничните? Темата провокира напрежение не само между бизнеса и синдикатите, но и сред управляващите.Новото предложение, след вчерашното заседание на коалиционния съвет, е първият ден от болничния да е за сметка пациента. Сега режимът е първите три дни да се плащат от работодателите. Темата днес отекна и в парламента, където ГЕРБ и Патриотите влязоха в спор кой е предложил идеята. БСП и ДПС са против промяната. Повече разказва Надежда Василева в пряко включване от Народното събрание.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:04, 15.11.2019
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Темата за болничните предизвика разгорещяване на политическите страсти, а ГЕРБ и Обединените патриоти влязоха в задочна размяна на реплики. Патриотите обясниха, че предложението първия ден от болничните да не се плаща, е дошло вчера на коалиционния съвет от страна на финансовия министър. От ГЕРБ пък заявиха, че това предложение е било част от идеите на Обединените патриоти. От БСП и ДПС се обявиха категорично против това предложение. А от БСП призоваха в декларация работещите да не стоят мълчаливо пред тези предложения.

Менда Стоянова, ГЕРБ: Идеята, върху която ще работи работната група, е от това правило да има изключение за майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, които са претърпели трудова злополука. Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки, затова защото те участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция, в която се намираме. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна.
Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: Предложенията на Обединени патриоти, които бяха на коалиционен съвет, са следните: вдигането на минималната пенсия на 250 лева и освобождаване от такси на 4-, 5- и 6-годишните от детските градини. Другите предложения са от колегите от ГЕРБ.
Корнелия Нинова, БСП: С това решение, уважаеми управляващи, г-н Горанов, здравният министър също е тук, вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болничните листове. Вместо контрол и наказания за тези, които издават или ползват фалшиви болнични листове, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото да получат обезщетения. Работиш, плащаш и когато се разболееш не можеш да получиш обезщетението от това, което сам си платил. Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели.
Ерол Мехмед, ДПС: Категорично не приемаме аргумента на управляващата коалиция за тази мярка. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска. Не може да се отнемат права на работници.

Владислав Горанов, финансов министър: Много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобни практики има в 2/3 от европейските държави. Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване броя на дните във време на нетрудоспособност от около 8 млн. през 2013 г. до над 18 млн. в 2019 г., така че това е проблем който трябва да бъде адресиран. Години наред си говорят синдикати работодатели, специалисти за осигурителните отношения и се вижда, че този проблем остава нерешен.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов изрази притеснението си от разделението в Северна Македония по темата ЕС
Борисов изрази притеснението си от разделението в Северна Македония по темата ЕС
НСИ: Общият доход на лице от домакинство през третото тримесечие е 1 716 лв.
НСИ: Общият доход на лице от домакинство през третото тримесечие е 1 716 лв.