Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор - коментар на политолози

Иван Гешев беше преизбран за главен прокурор от членовете на Висшия съдебен съвет. За заседанието вчера и за процедурните хватки оттук нататък, ако има такива, говориха политолозите Стойчо Стойчев и Мария Пиргова.

от БНТ
08:22, 15.11.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Мария Пиргова каза, че е изненадана от нивото на дебата, което очаквала, че ще бъде доста по-високо за ВСС.

Мария Пиргова, политолог: Но се оказа, че и при юристите могат да се намерят много противоречиви законови и конституционни тълкувания.
Стойчо Стойчев, политолог: Ясно е, че в България и в българската политика, по същия начин и в българската съдебна система нещата се представят винаги за принципни, а зад тях стоят лични избори.

Двамата експерти се обединиха в мнението си, че това е характерна черта на българската политическа култура.

Мария Пиргова: Мисля, че процедурата имаше слабости и аз съм на мнението, което изрази и президента, че е по-добре да имаше конкурс и действително на изслушването за главен прокурор да беше изслушан и негов конкурент, за да се получи визията за прокурорската работа в нашата система сега. Ние всички очакваме повече справедливост, очакваме повече реакции на прокуратурата към корупцията, към видими недъзи в нашето общество и се надяваме все на прокуратурата. Другите институции могат само да сезират прокуратурата. И затова по конституция фигурата на главния прокурор се получава изключително ключова, но изборът на прокурор се политизира още с избора на г-н Цацаров и продължава да тече в тази посока на политически избор. Общественото мнение не вярва на съдебната власт, което е катастрофално.

Относно ролята на Румен Радев Стойчо Стойчев изрази мнението, че това не е битка на президента.

Стойчо Стойчев: Според мен това не е негова битка и той не иска и да я води. Изрази някакъв вид и политическа позиция, и гражданска позиция като върна процедурата за допълнително обсъждане. При това решение на ВСС, което е монолитно и ясно изразено, би означавало някакъв вид фиксация или институционална война президентът да тръгне по тази логика на сезиране на Конституционния съд, на продължаващо неподписване с месеци. Има достатъчно време до януари, когато изтича пълният мандат на Сотир Цацаров, така че тази процедура, предполагам, ще приключи дотогава, може би и в по-кратки срокове.

За правомощията на главния прокурор и други въпроси по темата за избора на Иван Гешев вижте целия разговор.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Събират средства за болницата в Перник
Събират средства за болницата в Перник
Дариткова: Първият ден от болничния ще може да се ползва за дете
Дариткова: Първият ден от болничния ще може да се ползва за дете