НОВИНИ

Спорът за авторските права в интернет

Интернет гигантите трябва да плащат авторски права на журналистите и артистите, когато публикуват техни произведения. Това се казва в директивата за авторските права в цифровата ера, която Европарламентът прие тази седмица. Текстът на документа предизвика ожесточени дискусии между големите интернет компании като Google, Facebook, YouTube и творческата индустрия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:52, 16.09.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Най-голямата лобистка кампания в история на Европарламента - така евродепутати описаха натиска, който големите интернет гиганти са упражнявали месеци наред върху тях, за да не бъде приета директивата за авторските права. Въпреки това парламентът гласува "за" нея с голямо мнозинство. Сега документът трябва да бъде одобрен от Комисията и Съвета.

Ефектът от директивата е, че музиканти, изпълнители, сценаристи, издатели и журналисти ще получават възнаграждения, когато работите им се използват от платформи като Facebook и YouTubе и от новинарски агрегатори като Google News.

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП, Германия - докладчик по директивата: Някои платформи публикуват съдържание от медиите без да плащат нищо за него. Така цялата преса в една демократична система става зависима от платформите. Ние не искаме да приемем това. Да си зададем въпроса: Искаме ли в едно демократично общество да имаме независима преса, също и финансово? Ако искаме, трябва да се погрижим за това.

Качването на информация в онлайн енциклопедии с некомерсиални цели, като Уикипедия, няма да бъде засегнато от директивата. Първоначалният текст на документа предвиждаше задължително въвеждане на филтри, които да блокират съдържание без платени авторски права.

Според критици на директивата така се въвежда в цензура в интернет. В окончателния вариант отпаднаха задължителните филтри, но платформите ще са отговорни през закона за това, което публикуват, и трябва да се разбират с носителите на права как да избягва използването на нелегално съдържание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние
​Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние
Бурята Флорънс бушува с огромни количества дъжд в Северна и Южна Каролина
Бурята Флорънс бушува с огромни количества дъжд в Северна и Южна Каролина