НОВИНИ

Спортните бази във Варна остават недостъпни за хората с увреждания

Спортните бази във Варна остават недостъпни за хората с увреждания. За да привлекат общественото внимание по проблема Сдружения и клубове в града се обединиха и организираха първия спортен празник за младежи с умствени затруднения. Целта на организаторите е да покажат, че тези хора също имат желание да тренират и да участват в състезания.

спортните бази варна остават недостъпни хората увреждания
bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 28.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За спортния празник Иван и Георги са се подготвяли повече от две седмици. Толкова време им е било необходимо да научат упражненията от спортната гимнастика, които да демонстрират. Двамата споделят, че не биха отказали да тренират повече и да участват в състезания.

Иван Иванов: Харесва ми дето карат колите - ралито, Формула 1 също ми харесва. Плуването с басейна също ми харесва.
Георги Георгиев: Мога да плувам с ръка, мога да плувам по гръб. И на дъното мога да плувам.

Хора с интелектуални затруднения могат да тренират всички спортове, които не изискват изключително физическо натоварване. Нерешен обаче е проблемът с достъпността до залите.

Мария Чанкова - председател на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения: Варна като община все още не е подписала декларацията за достъпност, която би осигурила ангажимент на общината действително да имат младите хора достъпност до спортни прояви, до спортни зали, до облекчени такси.

Трудно е и намирането на треньори за хора с интелектуални затруднения.

Таня Момчева - ръководител на екип в Дневен център "Ривиера": Има потребност треньорите да бъдат специално обучавани да работят с лица с интелектуални затруднения, основно защото общуването с тези хора си има своите специфики.

Неправителствените организации във Варна ще търсят още начини да привличат общественото внимание към младите хора с интелектуални затруднения и правото им на изява и на редовна спортна рехабилитация. Надяват се те да получат достъп до спортните бази още през 2017 година, когато градът ще бъде европейска младежка столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улици в квартал „ДЗС” се нуждаят от ремонт
Улици в квартал „ДЗС” се нуждаят от ремонт
​Кристалина Георгиева подаде оставка
​Кристалина Георгиева подаде оставка