Среща на Румен Радев и Сотир Цацаров

Президентът Румен Радев започна консултации във връзка с процедурата за избор на главен прокурор. Първата му среща днес беше със Сотир Цацаров. Обвинител № 1 определи консултациите като подранили. Изрази задоволство обаче от общото мнение с президента, че тези срещи, не трябва да влияят на процедурата по издигането на кандидатури и избора на бъдещия главен прокурор. Президентът Румен Радев подчерта, че очаква прозрачна и ясна процедура за номиниране и избор на следващия обвинител номер 1.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 13.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според президента Румен Радев има високи обществени очаквания към следващия главен прокурор по отношение на борбата с престъпността и корупцията. Също така държавният глава очаква ясна и прозрачна процедура, при която да бъдат направени номинациите за следващ обвинител номер 1, а заложените в Закона критерии да бъдат прилагани не формално, а на практика.

;

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина. По закон новата процедура може да започне най-рано 6 месеца и най-късно 4 месеца преди тази дата. Тоест не по-рано от 10 юли и не по-късно от 10 септември.

Право да предлагат кандидати имат не по-малко от трима членове на ВСС, както и правосъдният министър.

Пак по закон минимум два месеца концепциите на кандидати трябва да са качени на сайта на ВСС преди изслушването и избора. За избран се счита този, който получи поне 17 гласа от общо 25 членове на Съвета.

След това президента трябва да издаде Указ за назначаването, като държавният глава има право да върне кандидатурата. Тогава ВСС или трябва да я прегласува отново или да обяви нова процедура за избор.

Утре президента Румен Радев ще се срещне с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а в четвъртък - с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бившият судански президент е обвинен за убийството на протестиращи
Бившият судански президент е обвинен за убийството на протестиращи
В село Илинденци отказват да плащат за вода заради увеличение от 150%
В село Илинденци отказват да плащат за вода заради увеличение от 150%